БСП: В Пловдив ГЕРБ се провали като обединител на десницата
БСП: В Пловдив ГЕРБ се провали като обединител на десницата / netinfo

Проектът “Обединена нова десница” се провали в Пловдив, където ГЕРБ се опита да реализира претенциите си за консолидиране останките от дясното – така коментира трусовете в управляващата местна коалиция министърът на транспорта и областен председател на БСП Петър Мутафчиев. Той окачестви опитите за създаване на ново мнозинство от ГЕРБ, Атака, СДС, ДСБ, ССД и Граждански съюз за Нова България като опит на част от десните да излязат чисти след собственото им признание, че управлението им води до корупция. Дистанцирането на ГЕРБ не води до корекция на политиката и не внася ред в хаоса, каза градският лидер на БСП Захари Георгиев.

Единствената успешно прилагана схема в Пловдив е “корупция чрез бездействие”, посочиха социалистите. Според Захари Георгиев, ГЕРБ и ВМРО се държат като неправителствени организации и симулират управление с PR-акции вместо да предприемат реални действия за решаване проблемите на града. И ГЕРБ е част от общинската администрация, от чиято работа недоволства, а и е най-голямата група в Общинския съвет, чиито решения критикува, заяви градският лидер на БСП.

Пловдив стана национално известен с най-малко подготвени проекти за усвояване на средства и изостава от малките общини, за които се притеснявахме, че няма да им достигне административен капацитет, каза областният управител Тодор Петков. Той посочи, че местната власт бави изпълнението на своята част от ангажиментите по съвместни проекти с държавата. Социалистите дадоха пример с липсата на проект за Южен обходен колектор при осигурено финансиране и със липсата на действия по отчуждаването на частни земи за реализацията на пътните възли “Скобелева майка” в “Тракия” и “Модър”, който ще е пряка връзка на районите Южен и Западен.

Кметът Славчо Атанасов трябва да вземе решение – дали да потърси отговорност от ресорните заместници, отговарящи за стопанската политика и общинската собственост или сам да поеме отговорността. – Така Захари Георгиев отговори на въпрос дали БСП ще иска и други оставки, освен вече поисканите на заместниците Георги Григоров и Петко Атанасов. Досега само двамата съветници от ДПС и един независим са се включили в подписката на левицата за свикване на извънредна сесия на Общинския съвет, съобщи председателят на групата съветници Николай Радев. Двамата съветници от ДСБ също са обещали подкрепа, но под условие – сесията да е след завръщането на председателя на Общинския съвет Йордан Кюмюрджиев, който е в отпуск до 9 септември. Дори и с гласовете на хората на Иван Костов не се събират необходимите 17 подписа за извънредна сесия.

Новини от Пловдив