БСП ще участва в разговори с ГЕРБ, ако бъде поканена
БСП ще участва в разговори с ГЕРБ, ако бъде поканена / снимка: БГНЕС, архив
БСП ще участва в разговори с ГЕРБ, ако бъде поканена
75383
БСП ще участва в разговори с ГЕРБ, ако бъде поканена
  • БСП ще участва в разговори с ГЕРБ, ако бъде поканена

БСП ще участва в разговорите, предложени от ГЕРБ, но социалистите намират за „нахално” да говорят за управление. Това стана ясно от обясненията на Атанас Мерджанов след заседание на ръководството на партията.

Часове наред социалистите правиха анализ на резултатите и причините за ниския резултат, постигнат на изминалите предсрочни избори. Атанас Мерджанов заяви,че ще участват в предложените от ГЕРБ разговори, но разкритикува Бойко Борисов, че не гледа сериозно на ситуация щом няма да участва лично в тях.

„При всички случаи ние ще следваме формата, който е зададен от ГЕРБ. Ако отсъства лидерът на ГЕРБ, от наша страна също няма да участва лидерът на БСП. Това е реципрочно отношение към начина, по който ГЕРБ си представя провеждането на този процес цикъл разговори. Искам да бъде ясно, че подобни подхвърляния за подаване, за отстъпване на едно или друго министерство е несериозно отношение към всички проблемни кръгове по отношение състоянието на страната”, обясни той.

По думите на Мерджанов БСП осъзнава тежката загуба. „Резултатите от тези избори бяха достатъчно сериозна и тежка загуба за БСП. Да се говори за управление изглежда малко нахалничко от страна на БСП. Неслучайно ние заявихме, че народният вот ни е определил ролята на опозиция към този момент. Готови сме обаче да обсъждаме всички тежки въпроси пред управлението на страната”, обясни Мерджанов. 

Изпълнителното бюро ще заседава отново в петък, тогава ще очаква да се проведе  и пленум на социалистите.