БСП ще участва самостоятелно на местните избори
БСП ще участва самостоятелно на местните избори / снимка: BGNES

Това ще са най-трудните местни избори с много листи, кандидати и нови политически субекти, заяви на пленума на ВС на БСП в Казанлък Ивелин Николов, секретар на Висшия партиен съвет.

Над 10000 гласа е загубила БСП във формата „Нова левица” на миналите местни избори заради неефективни листи и съгласувания, заяви министър Румен Петков, член на изпълнителното бюро на Висшия партиен съвет, докладчик на пленума по въпросите за коалиционната политика.

На предстоящия вот наесен БСП няма да има единна коалиционна формула в цялата страна, но в никакъв случай няма да се коалира с националистически, екстремистки и популистки формации.

В Централната избирателна комисия партията ще се регистрира за участие в местните избори самостоятелно. Основната политическа цел на БСП е спечелването на местните избори през октомври в областните центрове, големите градове, най-много общински съветници и общински кметове.

Сериозната опасност на тези местни избори, според Румен Петков, е в разбиването на общинските администрации и опасността от стремеж към дестабилизация в страната, както и разпиляването на гласове.

На форума лидерът на социалистите Сергей Станишев коментира и решението на изпълнителното бюро на партията да отмени утрешния митинг-събор на Бузлуджа, определяйки го като трудно, но адекватно предвид много проблеми в страната в момента.

Станишев увери, че партията ще намери време в началото на есента да отбележи празника си и това ще е добър старт на предизборната кампания за местните избори.

Според лидера на социалистите предстоящата кампания на местните избори ще е трудна, но хората очакват от нас, социалистите, да имаме адекватна политика по най-важните обществени проблеми.

Той предупреди БСП да се пази от свръх самочувствие при формирането на листи за общински съветници и издигането и подкрепата на кандидат-кметове.

Партията трябва да акцентира върху максимално конструктивна политика с партии със сходни интереси, предупреди Станишев.