БСП ще търси нов лидер, Станишев подава оставка
БСП ще търси нов лидер, Станишев подава оставка / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Станишев подава оставка, избират нов лидер на БСП на 27 юли
73635
Станишев подава оставка, избират нов лидер на БСП на 27 юли
  • Станишев подава оставка, избират нов лидер на БСП на 27 юли

Лидерът на БСП Сергей Станишев се оттегля от шефския пост и на заседание на Конгреса на 27 юли ще бъде избран нов председател. Предложението идва от самия Станишев и беше взето по време на закрит пленум на партията. Малко след това той призна, че позицията му е „изстрадана”, но БСП има нужда от свежи сили и промяната на цялата политически система трябва да започне от социалистите.

По предложение на Станишев Драгомир Стойнев беше избран за зам.-председател. Станишев отказа да посочи име на свой наследник, но сред социалистите има настроение това да е именно Стойнев.

По време на закрития пленум Станишев е обяснил, че се оттегля от лидерския пост в партията, но остава председател на „Коалиция за България” - формата, в който БСП се явява на избори. В речта си пред социалистите заявил, че това не трябва да се тълкува като отстъпление. Малко по-късно повтори тезата си.

„Това мое решение не означава, че аз отстъпвам или ще седна на първия или на последния ред на Националния съвет. Напротив, аз оставам в първите редици на политическата кампания и на битката, която БСП е водила и води в името на каузата”, заяви той.

В речта си Станишев критикувал част от съпартийците си- Гледам какво се случва между нас по медиите в последните седмици и искам да ви задам въпроса, с който Ламбо откри този парламент: Какво ви става бе, хора. След това обяснил, че в обществото изглеждат като глутница озверели кучета.

Пред социалистите Станишев завил, че най-жестоко и несправедливо е бил атакуван отвътре. Хората, които ме атакуват за това какво се случва в управлението и в отношенията ни с ДПС, съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ.

БСП ще търси нов лидер Станишев подава оставка
netinfo


Не е ли плод на безскрупулна сделка и на лични интереси именно позицията, че БСП трябва да остане на власт след публичното извиване на ръце и унизителния ултиматум за сваляне на правителството, поставен пред очите на цялата страна от ДПС, казал на пленума Станишев и продължил: „И аз разбирам хитростта на аргумента - не умеете да се договаряте. Не, нямам общ бизнес, не си прекарвам свободното време с хора от ГЕРБ, от ДПС или от която и да било политическа формация по ловни хижи, затова и не се договарям. Нямам навика да превръщам частните си разговори в политика, затова и срещите ми са в съответен политически формат”.

И допълнил, че се оттегля от лидерския пост, но ще продължи да се бори за каузата на партията. След заседанието част от знаковите лица на БСП коментираха, че това е било най-доброто решение. Сред тях беше и Румен Овчаров. „Гледам положително на всяка нова кандидатура”, лаконичен беше Овчаров.

По предложение на Станишев Драгомир Стойнев беше избран за зам.-председател. Той самият призна, че може да се бори и за лидерския пост.

„Всичко зависи от номинациите и от решението на Конгреса. Ние сме демократична партия и Конгресът е именно институцията, която решава кой ще бъде следващият лидер на БСП. Ако получа номинации, ще участвам”, заяви Стойнев.

БСП ще търси нов лидер Станишев подава оставка
netinfo


Сред спряганите имена за поста са още това на председателя на парламента Михаил Миков и на Корнелия Нинова. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова също призна, че ще се бори за лидерския пост в партията, ако бъде номинирана. „Ако получа номинация, ще я приема”, потвърди Манолова.

На Конгреса на 27 юли ще стане ясно кой ще оглави БСП. До тогава обаче страната ни се очаква да посочи и кандидат за еврокомисар. Така и не стана ясно Станишев има ли амбиции за поста, обясни, че кандидатурата трябва да е на силна личност, но отказа да даде примери за такава.

Цялата рече на Станишев можете да почетете ТУК