БСП пусна жалба срещу ГЕРБ около организацията на референдума
БСП пусна жалба срещу ГЕРБ около организацията на референдума / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Жалба до Върховният административен съд са подали от БСП за това, че ЦИК няма да използват Районните избирателни комисии от последните парламентарни избори при Националният референдум на 27 януари, а ще назначават нови комисии доминирани от ГЕРБ. Това обяви червеният депутат Мая Манолова в Кюстендил.

„Още с първите си действия ГЕРБ демонстрираха, че ще се опитат да манипулират първия национален референдум. Първо промениха въпроса за него, и вместо този, под който се подписаха над 770 000 български граждани, зададоха свой въпрос. След това чрез своите представители в Централната избирателна комисия  ГЕРБ доказаха, че са готови да нарушат и закона. Против изискванията на Закона за референдумите, те няма да назначат Районните комисии, а ще използват комисии, доминирани от ГЕРБ”, заяви Манолова.

Тя допълни, че към този момент това решение на ЦИК не е публикувано на официалната страница на комисията. „Очакваме решението на върховните административни съдии, с което те да накарат управляващите да се съобразят със закона”, изтъкна Манолова.

Други новини от Кюстендил