БСП против държавата да финансира частни училища и детски градини
БСП против държавата да финансира частни училища и детски градини / снимка: sxc.hu

Законопроектът за предучилищното и училищното образование нарушава образователната традиция, създадена от времето на Възраждането до днес, слага край на българското просветно дело в полза на частни интереси. Това заяви депутатът Валери Жаблянов в декларация от името на ПГ на "БСП лява България" по повод приетия на първо четене вчера законопроект, който предвижда държавно финансиране и за частните училища и детски градини.

Държавата ще финансира и частните училища, и детски градини

Приетият проект отвори пътя за комерсиализация на едно основно благо и конституционно право - правото на българските деца на равен достъп и качествено образование, независимо от материалното положение на техните семейства, отбеляза Жаблянов. Този законопроект поставя образованието не в полето на качеството, а в полето на печалбарството, коментира той. Жаблянов обвини десницата, че не се е съобразила с исканията на широки обществени слоеве и на професионалните среди за истинска дискусия върху проблемите на образованието в България. Проектът няма нищо с интересите на българското общества, а обслужва конкретни корпоративни интереси и още по-лошо идеологически клишета, посочи той.

Валери Жаблянов припомни, че от "БСП лява България" са внесли алтернативен законопроект, който гарантира, че държавното финансиране е само за държавни и общински училища. "По този начин искаме да се сложи бариера пред тенденцията на задълбочаване на неравенството и несправедливостта в българското общество. Това не беше чуто. Напротив - десницата, управляващите партии заложиха на обратното, те настояват неравенството в обществото да се пренесе между децата", посочи той.

От левицата настояват да има по един учебник за всеки учебен предмет. Съдържанието на учебниците не може да бъде предмет на свободна конкуренция, отбеляза Валери Жаблянов. Той призова между първо и второ четене на законопроекта да се отмени държавното финансиране за частните училища и да се гарантира достъпа до качествено образование на всяко българско дете, така както е записано в Конституцията.

Източник: БТА