БСП предлага юридически лица да не финансират партиите
БСП предлага юридически лица да не финансират партиите / netinfo
„Изпълнителното бюро на БСП разполага с проект на закон за изменение и допълнение на Закона за политическите партии”, съобщи депутатът от „Коалиция за България” Мая Манолова. Тя поясни, че в него са включени конкретни предложения, които ще дадат ясни правила за регистрацията, функционирането и финансирането на политическите партии.

Манолова заяви, че в проектозакона се предвижда правилата за регистрация на една политическа партия да продължават да се следят и да бъдат условие за нейното съществуване и функциониране. Тя уточни, че към момента това не се следи, което води до порочни процеси за използване на регистрациите на партии-фантоми от неясни субекти, които участват в избори.

От БСП предлагат още тези политически партии, които паднат под минимума на своя членки състав, или два последователни пъти не проведат заседания на свой ръководен орган, да бъдат заличавани и да влизат в нов режим на регистрация. Същото предложение за заличаване на политическа формация правим и за партии, които на два последователни национални избори са постигнали резултат по-нисък от 1%, каза още Мая Манолова. Това условие обаче няма да важи за новорегистрираните партии.

Сред заложените промени е и това до избори да бъдат допускани само тези партии, които имат регистрации в половината от общините в страната. От БСП предлагат още да бъде забранено финансирането на партиите от юридически лица, а държавната субсидия да бъде увеличена 3 пъти. Лимитът за дарения от страна на едно физическо лице да бъде не повече от 30 000 лв. се предвижда още в промените на закона.