БСП предлага промяна в Закона за конфликт на интереси
БСП предлага промяна в Закона за конфликт на интереси / снимка: DarikNews
БСП е изготвила предложение за промяна в Закона за конфликт на интереси, с която се удължава срока за подаване на декларации до краят на март. Макар че министърът на правосъдието Миглена Тачева застава зад идеята, депутати от НДСВ са категорично против подобно въведение.

Надя Антонова от БСП обясни, че срокът трябва да се удължи, за да може засегнатите от закона хора да се запознаят с него. По думите й законът е много обстоен и хората рискуват да не подадат декларация или да подадат декларация с невярно съдържание, което е свързано с наказателна отговорност. „Недопустимо е да вкарваме хората в наказателна отговорност или да бъдат глобявани”, коментира Антонова.

Тя обясни, че от партията вече са готови със законопроекта и в най-кратки срокове ще го внесат за обсъждане в пленарната зала. Правосъдният министър подкрепи идеята на БСП. „Като че ли е по-добре да удължим срока, отколкото да хвърлим едни празни декларации или декларации, които след това могат да са основание за подвеждане под наказателна отговорност заради незнание”, каза министър Тачева.

Олимпи Кътев от НДСВ определи като пълни глупости мотивите на социалистите. „Това е бойкот и саботиране на приемането на закона. Някой явно го е страх от закона, от тези декларации. Всеки един би могъл да попълни декларациите”, заяви Кътев. Той бе категоричен, че от жълтата партия няма да подкрепят предложението на БСП.