БСП предлага поправката на изборни протоколи да се наказва със затвор
БСП предлага поправката на изборни протоколи да се наказва със затвор / снимка: БГНЕС, архив

Подправянето на изборни протоколи да се наказва с до 8 години затвор. Това предлагат социалистите, които внесоха предложение за промяна в Наказателния кодекс. От левицата обясниха, че случилото се на изминалите местни избори ги е провокирало да поискат промяна на законодателството.

Над 90% от протоколите от изминалите избори са поправени. Депутатът от левицата Чавдар Георгиев изчисли, че на практика всеки 9 от 10 документа са с изменено съдържание. Точно затова предлагат подправянето на протоколи да се наказва със затвор.

„Ние предлагаме в квалифицираните случаи на поправки на официални документи изрично да се включат протоколите на изборните комисии, които съдържат данни за изборите. Настояваме тази поправка в Наказателния кодекс като една допълнителна мярка срещу изключително порочната практика, която с е установява по време на избори”, съобщи Чавдар Георгиев.

Той уточни, че конкретен повод за предложението са изминалите избори, които показаха, че това са „едни опорочени избори с нелегитимен резултат”. „Т.нар. спечелили партии наложиха тази практика и ние се мъчим да противодействаме на всичко това, което видяхме в изборната нощ - в начина на приемане и предаване на протоколите, в отчитането на изборния резултат. Затова ние предлагаме тази поправка. Именно протоколите от изборните комисии, когато бъдат поправени, да е изрично престъпление, квалифицирано, с наказване до 8 години лишаване от свобода”, заяви Георгиев.

От левицата допълниха, че ще разчитат на подкрепа от всички, които мислят, че демокрацията в страната.