БСП: Парите за референдум за новините на турски да отидат при пенсионерите
БСП: Парите за референдум за новините на турски да отидат при пенсионерите / снимка: БГНЕС, архив
БСП: Парите за референдум за новините на турски да отидат при пенсионерите
24407
БСП: Парите за референдум за новините на турски да отидат при пенсионерите
  • БСП: Парите за референдум за новините на турски да отидат при пенсионерите

БСП определи инициативата на "Атака" за провеждането на национален референдум за новините на турски език като откриване на кампанията за президентските избори на лидера на националистите Волен Сидеров. Според социалистите допитването до народа ще струва 20 млн. лева, които е по-удачно да бъдат раздадени на пенсионерите за празниците.

"Разбрах, че ще правим референдум за новините на турски език. Защо е нужно всичко това? Управляващите могат да ги спрат и без този референдум. Да, обаче, ще бъдат изхарчени близо 20 млн. лева. Вече не се учудвам защо е тази безусловна подкрепа на "Атака" към ГЕРБ. Бойко Борисов откри предизборната кампания за президентските избори на Волен Сидеров и то с 20 млн. лева държавни пари. Това е само първата вноска. Днес е актуална темата за българските пенсионери, за хората в неравностойно положение, за социално слабите. Ние протестираме срещу това, че ще бъдат харчени пари за неща, които към днешна дата не са актуални. Тези пари могат да бъдат раздадени на българските пенсионери и добавката от 25 лева да стане 50 лева", коментира депутатът от БСП Кирил Добрев.

Президентът Георги Първанов заяви по темата, че не приема за уместен дебата дали да има новини на турски език по БНТ, или не, а още по-малко чрез референдум. Според него с тази идея е скроен един голям капан за министър-председателя.

От левицата призоваха правителството да каже откъде ще вземе парите за коледните добавки на пенсионерите. „Ако е от бюджета на 2009 г., да ги дадат веднага, ако е от бюджет 2010 г., кога ще ги гласуваме", коментира Кирил Добрев.

„Моето подозрение е, че тук е скроен един голям капан за министър-председателя, дано и той да го разбира". Така лаконично държавният глава Георги Първанов коментира идеята на „Атака" за провеждането на референдум за новините на турски език по националната телевизия. От БСП предложиха 20 млн. лева, колкото според социалистите ще струва националното допитване, да отидат за коледни надбавки на пенсионерите.