БСП лява България е готова за промяната, уверена е Нинова
БСП лява България е готова за промяната, уверена е Нинова / БГНЕС, архив

От "БСП лява България" направихме първата крачка за промяна на президентските избори, ще я направим докрай на предсрочните парламентарни избори, ще управляваме държавата, за да реализираме всичко това, което казваме днес. Това заяви председателят на парламентарната група и на БСП Корнелия Нинова при откриването на новата сесия на 43-то Народно събрание. Тя пожела 2017 г. да бъде мирна и здрава за България.

"Светът се промени, народите в Америка, в Европа и в България на президентските избори поискаха промяна и си я взеха. Голямото предизвикателство пред политиците и партиите днес е дали разбираме необходимостта от промяната, която поискаха народите и дали сме готови да им дадем тази промяна", посочи Нинова. "Или промяната, или всички ставаме ненужни, ние сме готови за нея", заяви лидерът на БСП.

Корнелия Нинова отбеляза, че днес се открива "най-кратката сесия в парламента" и отчете направеното дотук. Мнозинството сложи в дневния ред на този парламента програмата на правителството на Бойко Борисов - над 150 страници на компромиса, сговора, делбата и провала, посочи тя.

Румен Радев разпуска НС, ще назначи служебен кабинет в най-кратък срок

По думите й това са две загубени години за България, две безплодни години за народа. Мнозинството беше създадено с една голяма цел - реформи, и ги направиха - пенсионна, образователна, здравна и съдебна. Много спорове, срещи, раздели, напускане на партньори видяхме в управляващото мнозинство, но не видяхме резултат от тези реформи, каза Нинова.

"Почувства ли народът, че живее по-добре от тази финансова стабилност, както вие го наричате, т.е. намаля ли бедността, най-голямото предизвикателство пред нас? Ние мислим, че не", коментира тя. "Има само един измерител на успешна политика и това е отговорът на въпросът живее ли днес народът по-добре след управленеито на Бойко Борисов? Нека той да отговори", каза лидерът на БСП.

"Някои сигурно живее, онези десетина фирми, които получават всичко в българската икономика - да, но млади семейства, хора с увреждания, работници, интелигенция, пенсионери, учители - не", добави тя, цитирана от БТА. Нинова посочи, че към тази несправедливост трябва да се добави и отнемането на достойнството на българския народ и припомни смяната на българската кандидатура за генерален секретар на ООН и политиката по отношение на бежанците.

Лидерът на БСП отбеляза, че народът е казал "не" на тази политика, поискал е промяна и е избрал Румен Радев за президент. Вместо да приемете тази воля и да се оттеглите от властта, започнахте с всички сили да се вкопчвате в нея - опити за ново правителство, бавене на мандати, сега и искане за удължаване на работата на това Народно събрание, уж за да отговорите на народната воля от референдума, посочи тя. Имахте два месеца от референдума, имахте две години на управление и можехте да го свършите, каза Нинова. Интересът ви е друг и хората го разбират - материален, заяви тя.

Според БСП изходът е в разпускане на Народното събрание и предсрочни избори, ново мнозинство по волята на народа и политическа зрялост в бъдещия парламент. Бъдещите депутати веднага на първо място трябва да се заемат с промяна в Изборния кодекс, смята Нинова.