БСП и ГЕРБ с равни резултати на евроизборите
БСП и ГЕРБ с равни резултати на евроизборите / netinfo

БСП и ГЕРБ са с равни резултати в изборите за депутати за Европейския парламент според предварителните проучвания на социологическите агенции "Галъп" и "Скала" по метода екзит пол, оповестени по Дарик радио.

Според "Галъп" БСП и ГЕРБ получават по около 23 на сто от подадените гласове, ДПС - 18 на сто, Атака - 12 на сто, НДСВ - около 7 на сто от гласовете. СДС и ДСБ имат между 4 и 5 на сто от подадените гласове.

Партиите, които преминават границата от 5,5 на сто, ще участват в преразпределението на гласовете, след което ще станат ясни крайните резултати, обясни Марчела Абрашева от "Галъп".

Според "Галъп" избирателната активност е около 24,5 на сто, или в изборите за депутати в Европейския парламент са участвали 1 650 000 избиратели - с близо милион по-малко, отколкото в изборите за президент през миналата година.

"Скала" отчита 25 на сто избирателна активност. По данни на агенцията БСП и ГЕРБ получават по 4 плюс 1 мандат - евентуално след преразпределянето на гласовете, ДПС - 4 мандата, Атака - 3 мандата, НДСВ - 1 мандат и евентуално още 1, взависимост от резултатите за десните партии.

По думите на Ива Илиева от "Скала" СДС е "на ръба" с 5,5 на сто от подадените гласове, а ДСБ вероятно няма да има мандат - засега партията получава 4,3 на сто от гласовете.