БСП и ДПС спечелиха битката за изселническия вот
БСП и ДПС спечелиха битката за изселническия вот / netinfo

Отпаднаха всички пречки пред изселническия вот на местните избори наесен, това стана ясно при окончателното приемане на промените в Закона за местните избори от парламента. След драматично заседание с процедурни хватки БСП и ДПС успяха да се наложат над опозицията и НДСВ, за да отпадне изискването наесен да могат да пускат бюлетини само онези български граждани, които са живели на територията на страната по постоянен и настоящ адрес най-малко десет месеца преди датата на вота.

Последният работен ден преди лятната ваканция на депутатите от 45 дни, до 12-ти септември, премина под знака на скандала. След като сутринта отхвърлиха преференциалното гласуване и приеха наесен да се гласува с три интегрални бюлетини за кмет, общински съветници и районен кмет, по обед с гласовете на НДСВ, опозицията и Николай Камов от левицата, депутатите ограничиха изселническия вот с изискването право на глас да имат онези българи, които най-малко 10 месеца преди датата на вота са живели по постоянен и настоящ адрес на територията на страната ни, дори двата адреса да са в различни общини.

Това разгневи ДПС, които поискаха поименна проверка и анулиране на гласуването заради вот на депутати с чужди карти, което председателят Пирински не позволи, но събра картите без стопанин зад пулта. От левицата поискаха почивка, след която с процедурна хватки се стигна до отхвърляне на вече приетия текст. Опозицията остро възрази, като първо поиска почивка, а след това демонстративно ДСБ, ОДС, БНС и „Атака” напуснаха залата. Обявиха, че ще сезират конституционния съд.