БСП – Благоевград освобождава партиен офис-ресторант
БСП – Благоевград освобождава партиен офис-ресторант / netinfo

Общинската организация на БСП в Благоевград ще освободи ползвания като клубна база ресторант "Мираж", който е общинска собственост, съобщи на пресконференция председателят на общинското БСП ръководство Йорданка Слатинска.

Решението е гласувано единодушно от всички членове на Изпълнителното бюро на заседание, проведено късно снощи, уточни тя.

Заведението е с обща площ 150, 50 кв. м. За него в продължение на три години Общинският съвет на БСП плаща наем от 150 лв. месечно или по левче на квадрат.

Договорът за ползване на общинския обект от БСП е със срок до 30 юни 2009 г., но във връзка с предприетите действия от страна на кмета Костадин Паскалев за прекратяване на нерегламентираното ползване на общински имоти от политически партии и сдружения столетницата в Благоевград първа даде пример на колегите си с решението да напусне общинската клубна база.

Не е тайна, че в ресторанта се извършва и търговска дейност, месечните ни приходи от това са 1154 лв., но смея да твърдя, че ние сме в най-малко нарушение спрямо останалите партии, тъй като голяма част от събитията, организирани от БСП, се провеждаха именно в "Мираж", обяви Йорданка Слатинска.

С ясното съзнание сме, че общинската собственост трябва да се управлява и стопанисва единствено и само в интерес на благоевградчани и общината не трябва да се превръща в донор за политическите партии и сдружения, които трябва да докажат, че могат сами да се управляват и финансират, допълни още Слатинска.

Очакваме след приемането на Закона за финансиране на политическите партии да се внесе яснота за съществуването и финансирането на партиите, като по този начин се преустанови облагодетелстването на политическите субекти от съмнителни финансови източници, коментира още председателят на БСП – Благоевград.

От края на април тази година градоначалникът разпореди спешни проверки за ползване на общински имоти от партии в града. В назначена с негова заповед комисия, общински експерти обследват на място използването по предназначение на общински помещения, които по справка на администрацията в момента наемат 24 политически партии и сдружения в общината.

Това е доста сериозна мярка, но никой няма право да ползва общинска собственост на цена 40 пъти по-ниска от пазарната, при това да развива дейност извън посочената в регистрацията, категоричен е Паскалев.