Брюксел ни дава пари заради газовата криза
Брюксел ни дава пари заради газовата криза / снимкa: БГНЕС

Част от отделените 5 милиарда евро от Европейския съюз (ЕС) за борба с финансовата криза ще бъде предоставена на България. Сумата ще бъде използвана за изграждането на т. нар. „интерконекшън” - свързване на българската газопреносна мрежа с мрежите на Гърция и Румъния. Това е станало ясно след проведен телефонен разговор между министър-председателя Сергей Станишев и премиера на Чехия Мирек Тополанек във връзка с газовата криза, съобщиха от правителствената информационна служба.

Чешкият премиер е информирал Сергей Станишев, че идния понеделник в Брюксел ще се състои среща на министрите на енергетиката на страните членки на ЕС, като една от водещите теми ще бъде солидарността с България, която най-тежко пострада от газовата криза.

Тополанек, чиято страна в момента председателства Европейския съюз, информира българския премиер, че проблемът с подаването на природен газ към България е основен в разговорите с Руската федерация и Украйна.

Европейската комисия е приела българската инициатива за изпращане на наблюдатели за контрол на доставката и транзита на природен газ на територията на Украйна и в разговори с Русия и Украйна вече е постигната договорка за това.