Броят на уличните кучета ще достигне 27 000 в София
Броят на уличните кучета ще достигне 27 000 в София / netinfo

От 1 януари до 31 август т.г. са заловени 3825 кучета, от тях 3137 са евтанизирани. Това показва доклада на директора на общинско предприятие "Екоравновесие" д-р Мирослав Найденов. 128 от кучетата са умрели в изолатора, а 307 от заловените кучета са взети от граждани.

Броят на безстопанствените кучета в началото на тази година е 17 000, сочи преброяване извършено на територията на Софийска община. След пролетния размножителен период броят им е нараснал с около 30%.

С още 30% ще се увеличат безстопанствените кучета през есента, заявява д-р Найденов. Според него към края на г. броят на уличните кучета ще достигне 27 000. Той твърди, че "Екоравновесие" може да ги редуцира до 20 000, но няма да успее драстично да ги намали. Според него би трябвало да се приложат препоръчаните от Световната здравна организация програми за кастрация и връщане по места, защото кастрираните животни пазят територията си и в същото време не се размножават.

Директорът на "Екоравновесие" предлага за кастрационни центрове да се използват районните ветеринарни лечебници в Драгалевци, Горна Баня, Банкя, Враждебна и Връбница.