Брендо се яви в съда
Брендо се яви в съда / снимки: БГНЕС
Брендо се яви в съда
81923
Брендо се яви в съда
  • Брендо се яви в съда

Делото за „пране” на пари от наркотрафик срещу Евелин Банев-Брендо наново тръгна в Софийския апелативен съд.

В този процес през 2013 г. соченият за „кокаинов крал“ Брендо бе осъден на 7 години и половина затвор. Втората инстанция обаче го оправда, а в началото на м.г. Върховният касационен съд върна делото за повторно разглеждане.

Пускат Брендо на свобода, отмениха 20-годишната му присъда

Всички подсъдими в процеса се явиха пред съда днес, включително и Евелин Банев. „Дегизиран” с шапка и слънчеви очила обаче той отказа да отговори на въпросите на на журналистите.

Първото заседание от процеса в Софийския апелативен съд приключи за по-малко от час и само с един разпит. Свидетелката Виолета Цекова, която в първото си явяване по делото пред съда, обясни, че не познава Банев и няма информация бившият и приятел и баща на детето и Ивайло Хаселбарт да е свързан с него, днес не си спомняше почти нищо.

Хаселбарт бе осъден за пране на пари и е излежал присъдата си в Барселона. Той е следващият свидетел, който трябва да бъде призован по делото.

Адвокатът на Брендо Ина Лулчева обясни, че държи на въпросните двама свидетели, тъй като обвинението свързва престъпната дейност, за която двамата са излежали присъдите си, с бизнеса на Брендо.

„Обвинението е, че парите, които са прани по това дело, за които е обвинението, са получени от Ивайло Хаселбарт и групата му, която е действала в Испания. По делото е приложена присъдата, от която се вижда, че те нямат нищо общо с България. Но понеже това не беше достатъчно в първоинстанционния съд за прокуратурата, поискахме и разпит на свидетелите. Тя не е длъжна да си спомня факти, които я уличават в престъпления и за които е призната за виновна. В крайна сметка не можем да искаме никой да се самоуличава. Но то не е важно тя за какво е призната за виновна, защото в самата присъда не се твърди те да имат нещо общо с България. По това дело внезапно се появява обвинение, че тази група е прехвърлила парите си тук, след като е ясно, че в Испания няма нито една такава данна. И това се потвърждава от тях“, обясни адвокат Лулчева.

Брендо се яви в съда
netinfo

Промените в НПК, които задължиха подсъдимите лица да се явяват и пред втората съдебна инстанция и слуховете, че Брендо не е в страната и се е укрил, адвокат Лулчева коментира така: „Аз смятам, че промените в НПК се повлияха от слуховете, а не от реална необходимост. Когато има дело, той (бел.ред. Евелин Банев-Брендо) се явява, иначе, ако си общува с приятелите си, сигурно се появява и на срещи с тях“.

Процесът срещу Брендо продължава през ноември.

Миналата седмица отново заради допуснати нарушения и липса на доказателства Върховният съд в Италия отмени 20-годишната осъдителна присъда на Банев за наркотрафик.