Брендо бил получи по-подробна информация
Брендо бил получи по-подробна информация / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Не единствено този документ е станал достояние на Евелин Банев-Брендо. Информацията, която е получил, е по-голяма, заяви пред БНТ градският прокурор на София Николай Кокинов.

Кокинов коментира това, че прокуратурата разполага с документа, изпратен от италианските към българските власти с искане за арест на Евелин Банев-Брендо, който е намерен в колата му при задържането му преди 2 седмици. Намерен е един документ, който не би трябвало да е там, но това е част общата картина, каза градският прокурор.

Преди 4 години - през 2008 г. в Европа се провежда една среща, в която участват представители на 4 държава, които обсъждат престъпната дейност на господин Евелин Банев, разказа прокурорът. Има и български представители там, съответно се набелязват мерки за пресичането й. Част от информацията, протекла на тази среща е станала достояние на обсъждането лице. Очевидно, че има някакъв теч на информация. За нас най-логично е кръгът на заподозрените да бъдат лицата, присъствали на срещата. Ние знаем имената на всички участвали, тя е протоколирана тази среща. Имаме и някои оперативни други информации. Поискали сме от колегите от Италия официална информация за кръга от присъствалите лица, обсъжданите теми, разменяните документи. Общо взето стесняваме обръча на заподозрени. В мига, в който я знаем категорично, че дадено лице е изнесло информацията към господин Банев, ще го оповестим и ще повдигнем обвинение. Хипотетично е възможно това лице да не е сред българските представители, каза Кокинов.

Ако Брендо бъде осъден и в България, и в Италия, то би следвало да си изтърпи наказанията и в двете държави. Българската присъда би трябвало да бъде изтърпяна тук, а в Италия ще си търпи тамошното наказание, обясни Кокинов.

За предстоящия доклад на Европейската комисия градският прокурор на София каза, че не може да каже какъв ще е той, "не съм запознат с чернови на доклада на ЕК, не съм запознат какъв би бил докладът на ЕК". Очаквам, както и всички българи, докладът да е положителен, посочи Кокинов. Всеки мониторинг тежи, каза той. Бихме искали да чуем такава оценка, европейците да кажат, че няма вече да ни контролират и ние сами да се контролираме. Имам искрени надежди този доклад да е позитивен, каза още той. Статистиката сочи 97% осъдителни присъди при делата, но явно всички са вторачени в тези останали 3%, каза Кокинов. Някой се вглежда в закъснелите влакове. Защо влаковете закъсняват, ами защото релсите се изкривяват, личният състав се разболява, се изказа прокурорът метафорично. Единственото, което ни липсва е по-висока скорост на локомотива, посочи той.

За казуса с Гриша Ганчев и дали бъдещето дело ще е знаково, Николай Кокинов каза, че е твърде вероятно то да е знаково. Вече виждам едно обществено любопитство вероятно и това дело ще влезе в този списък. Той не коментира казуса и кой е възможният тартор на "захарната афера", тъй като "моята информация е базирана само на медиите". За гаранцията на Гриша Ганчев от 0,5 млн. лева той каза, че тя е рекорд в това отношение. Когато се иска една гаранция е нормално да се проследи какво е житието на един човек, начинът му на живот.

За данъчните престъпления градският прокурор каза, че има значителен ръст на данъчните престъпление, напоследък този сектор бележи ръст. Общата конвенционалната престъпност е овладяна. По-скоро престъпниците се насочват към финансовите измами.

За Таки и залавянето му в Дубай Кокинов каза, че теоретично е възможно Дубай да не предаде Таки на България. Разчитаме на мъдростта на съда. За скоростта на правосъдието в ОАЕ нямам никаква представа - това отнема няколко месеца, моите предположения гравитират около 2 месеца. Кокинов посочи, че обвинението, което ще повдигат от прокуратурата ще е за ръководене на престъпна група, занимаваща се с наркотици.

За доклада, изготвен от алтернативната комисия, работеща по случая с убийството на Мирослава от Перник, в който се посочва, че има намесено лице от полицията, Кокинов каза, че този казус не се разследва от Софийска градска прокуратура. Ако някой смята, че има извършено престъпление , нека да заповяда, знае къде сме, на бул. "Витоша" 2.

За братя Галеви Кокинов каза, че никой не е по-голям от държавата, рано или късно братя Галеви ще бъдат заловени и ще си изтърпят присъдите.