/ БТА
"Краткосрочният недостиг на кадри в страната е 200 000 души и той ще продължава да расте. Заради демографската криза ежегодно на пазара на труда губим по 50 000 души, като това ще продължи поне през следващите 20 години". Това коментира днес във Варна председателят на Управителния съвет на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той взе участие в среща-дискусия за проблемите и възможностите пред българския бизнес през 2023 г. Домакин на форума бе Икономическият университет във Варна.

"Приоритетите на АИКБ за тази година са трите членства на страната ни – в еврозоната, в Шенген и в ОИСР", обясни Велев. По думите му дали ще бъдем приети в еврозоната от 1 януари 2024 година, ще се реши в средата на настоящата, като за постигането на тази цел е важно и бизнесът да мобилизира усилията си.

Според Велев за целта е нужна ценова стабилност и затова АИКБ призова предприемачите да се постараят да намалят цените на стоките и услугите, за да бъде потисната инфлацията. Той уточни, че Асоциацията напълно подкрепя влизането на България в еврозоната, тъй като това ще подобри инвестиционната среда, ще спомогне за ускоряване на икономическия растеж и повишаване на жизнения стандарт.

"За нас приоритет остава осигуряването на енергия на конкурентни цени за българския бизнес", допълни Велев. По думите му акцент за Асоциацията е и осигуряването на човешки ресурси. "В тази насока освен развитие на връзките между бизнеса и образованието и пазара на труда, ще се работи и за облекчаване на трудовата миграция. В това отношение българското законодателство все още е далеч от най-добрите европейски практики", обясни Велев.

Според него у нас са наложени излишни ограничения, а в държавите, най-големи износители на човешки ресурс, дори нямаме дипломатически представителства. "Ако процедурите за внос на работна ръка бъдат улеснени, тук ще има много повече икономически заети хора, които ще плащат данъци в България и ще харчат в нашата страна", допълни председателят на АИКБ.

"През последните две години имаше серия кризи, светът започна да се деглобализира, но въпреки трудностите за изминалата година ще покажем добър икономически ръст", каза още Велев. Той уточни, че през второто полугодие на 2022 г. българската индустрия е в топ три по темп на развитие в ЕС. "Като ръст на възнагражденията за последното отчетено тримесечие България е номер едно", допълни Велев. 

Председателят на АИКБ каза още, че е редно да бъдат реализирани реформите, отлагани през последните 30 години. Според него има нужда от промени в медицинската и трудова експертиза.

"Необходима е и реформа с такса битови отпадъци, защото България е единствената страна в ЕС, където се плаща не на база генерираното количество, а според оценката на имота", каза Велев и допълни, че този начин на определяне на налога, освен всичко друго, пречи и за реализирането на кръгова икономика.
Мила Едрева, Данаил Войков/БТА