Бракуваха 140 кг храни от животински произход от детски градини
Бракуваха 140 кг храни от животински произход от детски градини / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
Бракуваха 140 кг храни от животински произход от детски градини
32866
Бракуваха 140 кг храни от животински произход от детски градини
  • Бракуваха 140 кг храни от животински произход от детски градини

140 кг храни от животински произход са бракувани от ДВСК в детски градини от цялата страна и. Това съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов, след като заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова провериха какво ядат децата в столичната детска градина „Веселина" и не установиха нередности. Бракуваните храни са били с изтекъл срок на годност и без етикети.

След проверките в общо 1551 детски градини, ясли и кухни са съставени 216 предписания за отстранявне на нередности и 44 акта за административни нарушения, обясни министър Мирослав Найденов:

„Намерени са храни с изтекъл срок на годност, с липса на етикети. Имало е и други нарушения. Бракувани са 140 кг храни от животински произход, от които 102 кг са месо и месни продукти, 32 кг мляко и млечни продукти, 5,5 кг риба и 330 яйца. На фона на обема на проверките това не е много. Разбира се, не трябва да е така. За това има съответните актове и предписания и според естеството на нарушението да наложат глоби. Единственото, което мога да ходатайствам, е да бъдат снизходителни като за първи път".

Най-много актове - 11 на брой, има съставени в Благоевград, там е затворена и една ясла, обясни държавният здравен инспектор доктор Тенчо Тенев:

„Най-честите нарушения - това са постъпването в детските заведения на храни, особено плодове и зеленчуци без необходимата документация".

Затворени са още една детска градина в смолянско село и детска кухня в Разград.