/ Георги Димитров
Птицата, кръстена Андалусия, беше освободена през ноември
Птица от застрашения вид "Черен лешояд" е станала жертва на бракониери край Харманли, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Екземплярът е бил от програмата за възстановяване на вида в Източните Родопи, изпълнявана от БДЗП, Фондация "По-диви Родопи" и испанската организация GREFA.

МВР: Над 1000 престъпления срещу животни за 3 години

Женският лешояд, кръстен Андалусия, беше освободен през ноември заедно с 13 други черни лешояда след шестмесечна адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград.

Той се е установил в район южно от Харманли. Една нощ предавателят му е започнал да излъчва съмнителен сигнал. Полевият екип на БДЗП посетил мястото, като при огледа на района са открити пера със следи от кръв и други улики, които свидетелстват за извършено престъпление, както и следи от автомобил. Предположенията са, че птицата е била застреляна, докато нощува на мястото, от бракониери, ловуващи с фарове или незаконни термални прицели, поясниха природозащитниците.

Откриха сачми в тялото на световнозастрашен вид лешояд, прострелян край Джебел

Те са подали сигнал в Районното управление на полицията в Харманли и разследващи полицаи са посетили мястото на инцидента.

Последният случай с убито пернато от световно застрашен вид бе в района на Джебел в средата на септември т.г. Тогава специално обученото куче Барс откри в околността на града мъртъв с огнестрелна рана египетският лешояд Бояна. Освен при бракониерски лов, защитените видове птици в Източните Родопи нерядко стават и жертва на злоумишлено отравяне.
БТА