Божидар Димитров: Миков е запознат с МВР
Божидар Димитров: Миков е запознат с МВР / cнимкa: Sofia Photo Agency

Професор Божидар Димитров, директор на НИМ, коментира назначаването на новия министър на МВР с думите, че може би Миков не просто ще прави реформи в министерството, а по-скоро ще отстъпва функции на новосъздадената Държавна агенция „Национална сигурност”. В случай, че част от функциите на МВР преминат към ДАНС, на Миков не му остава нищо друго, освен да гони дребните престъпници по улиците.

„Много хора казват, че той не познава системата на МВР, но аз се сещам , че той участваше в правенето на закона за МВР, беше основната фигура”, припомни Димитров. И допълни, че „не мисля, че е съвсем не познава МВР, но друг е въпроса каква е програмата му”. Всъщност там работата е много по-дълбока, тъй като не знаем ДАНС какви функции ще изземе от МВР.

Говори се за проследяването, прослушването и много други неща. Тогава работата му ще бъде по-лесна, защото практически, ако всичко това, което се говори премине към ДАНС на МВР не му остава нищо друго освен да гони дребните престъпници по улиците и гранична полиция, за която отдавна се говори, че трябва да се откъсне, каза още професор Димитров.