Божидар Димитров: Македония може да изчезне от картата
Божидар Димитров: Македония може да изчезне от картата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

„Разпадането на Македония е един от възможните варианти. И това се случва със всички изкуствени политически конструкти. Македония е един абсолютно изкуствен политически проект на комунистическия интернационал от 1934 г.".

Това заяви в студиото на „Здравей, България" по Нова телевизия, историкът проф. Божидар Димитров във връзка със случващото се в македонския град Куманово.

„Вчера в Съвета за сигурност беше изнесено, че терористите в Куманово са били наблюдавани от осем месеца. Тогава защо не са ги ударили по-рано? Защо е трябвало да се водят боеве в един гъсто населен квартал?", попита историкът.

Според проф. Димитров това е опит на Никола Груевски да спре мощните манифестации, които щели да го свалят и по-рано.

„Така става, когато браниш семейна власт. Там всички министри и началници са първи братовчеди", добави историкът и припомни, че шефът на тайните служби Сашо Мионов е първи братовчед на Груевски.

Историкът сподели прогнозата си за разпадане на Македония: „Ако не се вземат в ръце и както препоръча Бойко Борисов, Груевски не подаде оставка, ще се стигне до кървава гражданска война".

Според него в такава гражданска война ще се включат, от една страна, опозицията, а от друга - ВМРО.

„Там съществува етнически конфликт с албанците", категоричен бе проф. Димитров. По думите му една трета от територията на Македония е с албанско население.

Източник: Novanews.bg