Борят се срещу хвърлянето на предмети по влаковете
Борят се срещу хвърлянето на предмети по влаковете / Sofia Photo Agency
Борят се срещу хвърлянето на предмети по влаковете
22075
Борят се срещу хвърлянето на предмети по влаковете
  • Борят се срещу хвърлянето на предмети по влаковете

71 случая на хвърлени камъни по преминаващи влакове са регистрирани от началото на годината до момента, съобщи началникът на Транспортна полиция Васил Костадинов. Той поиска драстични мерки за обезпечаване на влаковете в районите на гарите у нас.

197 са регистрираните случаи на хвърляне на предмети срещу преминаващи влакове през 2008 година, съобщават още от Транспортна полиция. За 2007 година броят на подобни произшествия е 266. За първите шест месеца са разкрити 27 от тези нападения, а до момента от хвърлен камък е пострадал само един човек. Според полицията най-често подобни неща се случват на гара Подуене в София и гара Рудничар в Перник.

Комисар Васил Костадинов разказа: „Чупят се прозорци, които са на много голяма стойност. Хвърлените предмети, независимо дали са камъни или други, пък създават опасност за пътниците, които ползват железопътния транспорт на страната. Имаме случаи, преди повече от 5-6 години на лица, пострадали от хвърлени камъни. Влизат през прозореца - през отворен или счупен".

Зачестяват и опитите да се прегради пътят на преминаващи влакове с гуми и траверси, които се поставят на ж. п. линиите, съобщават още от полицията. Целта на извършителите е да бъдат спирани основно товарни влакове, които да бъдат ограбвани. Най-често подобни престъпления се извършват от деца и затова те не попадат под ударите на закона у нас.