Борова гора пламна край софийското село Локорско (СНИМКИ)
Борова гора пламна край софийското село Локорско (СНИМКИ) / снимки: БГНЕС
Жител на с.Локорско коментира пожара в района
66006
Жител на с.Локорско коментира пожара в района
Борова гора пламна край софийското село Локорско (обстановката към 19.30 ч.)
  • Жител на с.Локорско коментира пожара в района
  • Борова гора пламна край софийското село Локорско (обстановката към 19.30 ч.)

Голям пожар пламна между софийските села Чепинци, Войняговци и Локорско. Огънят тръгнал от местността Поляните  около 12.30 ч. днес. Пламъците са обхванахли около 500 декара борова гора, съобщи МВР, но жители на село Локорско твърдят, че стихията вече е погълнала много по-голяма площ.

Пожарът е в борова гора, частично върхов, разпрострял се е на фронт около 1,5-2 км. Предприемат се мерки да не се допусне разрастването на огъня, като се прави просека в гората.

Общо 220 огнеборци, военнослужещи и служители на горското стопанство са съсредоточени в района на пожара, възникнал в района на с.Локорско. Десет специализирани противопожарни автомобила участват в овладяването на огъня.

Вертолет от състава на Военновъздушните сили и два модула от военни формирования на Сухопътните войски помагат на пожарникарите за потушаването на пожара в подножието на Стара планина, съобщиха от Министерството на отбраната. Двата модула са от състава на военни формирования 28 610-Горна Баня и 42600-Мусачево. Екипажът на вертолет Ми-17 е излетял в 15.27 ч. от летище Крумово, за да извърши полети за разузнаване и гасене на горския пожар.

Към ядрото на пожара има два-три булдозера. Очаква се да пристигнат още от столицата, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

„Ситуацията с пожара край село Локорско е под контрол”, заяви главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. „Ситуацията остава тежка. Усилията ни са насочени особено към това - да пазим къщите и дворовете на хората. Успяхме да спасим един човек, който беше в гората”, заяви комисар Николов.

Борова гора пламна край софийското село Локорско (СНИМКИ)
netinfo

Пожарът е умишлен, твърдят местните хора. Не за първи път на същото място избухва пожар, но никога не е бил толкова голям. Боровете в района привличат фирми, които се занимават с добив на дървен материал, разказаха още местните.

Те отбелязаха, че пожарът започнал в часа на предварително обявеното за днес спиране на водата. Заради планов ремонт водоподаването към селото днес е било преустановено  след 11.00 ч.

Усилията на пожарникарите продължават да са насочени към направата на просеки от страната на къщите. Огънят гори на метри от някои от постройките, хората са паникьосани за имотите си.

Кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова разпореди на Изпълнителна агенция по околна среда мобилна лаборатория да замери състоянието на въздуха.

Борова гора пламна край софийското село Локорско (СНИМКИ)
netinfo

На територията на цялата страна е обявен червен и оранжев код с възможност за възникване на силни, разпространяващи се на големи площи и трудни за овладяване полски и горски пожари, съобщават от пожарната.

Усложнената обстановка поставя на въпроса за стриктното спазване на превантивните мерки за недопускане на подобни инциденти. Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” напомня на гражданите, че паленето на огън в близост до сухи треви и горски насаждения е абсолютно забранено.

Задължително е и спазването на забраната за движение на моторни превозни средства без искрогасители в горски и полски масиви, както и извършването на ремонтни дейности на такива места.