Борисова запазва онкологичния диспансер в Благоевград
Борисова запазва онкологичния диспансер в Благоевград / DarikNews.bg, Любима Калпачка

Областният диспансер за онкологични заболявания в Благоевград ще остане самостоятелно лечебно заведение, независимо от реформите в здравеопазването, съобщиха общински съветници. Дори и да не покрие критериите, съгласно новия закон за специализираните заведения, дейностите в онкологичния диспансер ще бъдат запазени в рамките на болница. Диспансерите за кожни и белодробни болести ще станат отделения към Многопрофилна болница за активно лечение в Благоевград, разкриха източници на Дарик.

"Имах среща на 21 септември със здравния министър Анна-Мария Борисова и тя лично се ангажира да бъде запазено статуквото на диспансера и след неговата предстояща пререгистрация", каза председателят на Общинския съвет в Благоевград и лидер на ГЕРБ в Пиринско Костадин Хаджигаев.

"Най-вероятно ще бъде запазено и самостоятелното съществуване на диспансера за психически заболявания. За останалите два диспансера - за кожни и белодробни болести, ще бъде решено допълнително, след изготвянето на областната здравна карта", коментира парламентарният шеф Хаджигаев.

"Половината от дейностите, извършвани в белодробния диспансер, ще отпаднат след като бъдат въведени новите медицински изисквания. Диспансерът няма да бъде в състояние да покрие стандартите за лечение на туберколоза, поради което пациентите ще бъдат пренасочвани за лечение в Перник. На практика, там ще може да се извършва само лечение на пневмонии", каза съветникът от ГЕРБ Анатолий Антов.

За оцеляването на четирите диспансера в Благоевград се обяви с категоричност общинският съветник Лазар Причкапов. "Ако сега закрием тези специализирани заведения, които разполагат с най-добрите лекари и медицински персонал, то ще се наложи да ги отворим отново след 7-8 месеца. Аз съм участвал в изграждането и утвърждаването на тези диспансери, те са създадени за болните хора не само в Благоевградско, а и за пациенти от други краища на страната", изтъкна Лазар Причкапов, който е и бивш кмет на Благоевград.

"Специализираните лечебни заведения трябва наистина да се преструктурират, но дейностите в тях трябва да се запазят. Ние в Общинския съвет не сме за затварянето им, както се опитват да внушат представители на различни партийни формации", заявиха на пресконференция днес съветниците Радослав Тасков, Димитър Урдев, Христо Ковачки и Злата Сотирова.