Борисов вади оставка, ако падне тоталната забрана за пушене
Борисов вади оставка, ако падне тоталната забрана за пушене / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Премиерът Бойко Борисов заговори за оставка, ако депутатите му гласуват „за" връщане на по-либералния режим за пушене. В предаването „Годината" пред водещия Кирил Вълчев министър-председателят декларира, че е против предложената от независими народни представители промяна на тоталната забрана на цигарите на закрити обществени места, която се очаква да бъде обсъдена в пленарна зала през следващата седмица.

„Абсолютно сме против да падне забраната. Да се надяваме, че няма да ме карат да ходя пак с оставка на следващото гласуване. Защото знаете, че по закона за конфискация депутатите на ГЕРБ не гласуваха първия път закона, той падна. Имаше тежко отражение в Брюксел за това. При следващото гласуване аз си бях написал оставката до председателя на Народното събрание и отидох в парламента да видя как ще гласуват моите депутати. Да се надявам, че преди изборите няма да ме накарат по-рано да я свърша тази работа. Затова се надявам да се съобразят с моето мнение. Ние, като партия, сме поели да пазим здравето на хората".

И при втори мандат на ГЕРБ Дянков ще е финансов министър

Ако ГЕРБ спечели следващите избори, Симеон Дянков ще бъде отново финансов министър на България, обяви Борисов: „Много хора го мразят, но той се справя много добре. Много държави фалираха, много държави изкараха хората си на улицата, след като бяха харчили повече, отколкото са произвеждали. Ние сме отговорни хора и към следващите поколения.

На поредното искане на оставката на Симеон Дянков от страна на лекарския съюз Борисов отговори: „Те го правят всяка година, а ние по 700 милиона всяка година повече даваме за здравеопазване и все не им стигат. Толкова много пари, колкото сега се наливат за здравеопазването, никога не е имало. Въпросът е и самите доктори, и шефове на болници да си дадат сметка как ги харчат".

ГЕРБ е „за" развитието на ядрена енергетика в България

Борисов за пореден път обясни, че ГЕРБ е категорично против строежа на нова атомна централа на площадката край Белене заради непосилната й цена. Управляващата партия има и категорична позиция по повод предстоящия на 27 януари догодина референдум по въпроса: „Ние ще гласуваме „за", защото там няма такова уточнение за нова ядрена централа".

Има, въпросът е чрез нова ядрена централа. Президентът Росен Плевнелиев предложи да е мощност във въпроса, само че неговото предложение не се прие. Т.е. вие ще гласувате против на референдума. И Цветан Цветанов каза същото?

„За, против, хората могат да се объркат", отговори премиерът.

Въпреки това Борисов подчерта, че ПП ГЕРБ е „за" развитието на ядрена енергетика в България. „Ние сме „за" развитието на ядрената енергетика на площадките в Козлодуй, защото там има всичко. „Имаме прекрасна, сигурна и, дай Боже, още дълги години да работи ядрена централа в „Козлодуй". Там имаме електропреносна система, имаме прекрасни инженери, имаме Пети и Шести реактор, хилядници, на които може да им се удължи животът и естественото място е да си дойде Седми реактор на мястото на Първи, Втори, Трети и Четвърти, които са спрени, в последствие Осми. Това е политиката на ГЕРБ", уточни Борисов.

За атентата в Бургас

По отношение на избора на слушателите на Дарик и читателите на сайта DarikNews.bg, които обявиха за Събитие на годината атентата в Бургас, министър-председателят категорично заяви, че в тази ситуация страната ни е водила много съгласувана политика с тази на ЕС и евроатлантическите партньори. „Неслучайно атентатът беше насочен срещу израелски туристи, за съжаление загина и български гражданин. Войната, която върви между Израел, Палестина и арабския свят, тя в пълна сила върви", добави премиерът.