Борисов: В първия работен ден на парламента ще депозирам оставката
91146
Борисов: В първия работен ден на парламента ще депозирам оставката
  • Борисов: В първия работен ден на парламента ще депозирам оставката

Премиерът Бойко Борисов смята, че след президентските избори има нова политическа ситуация в страната и заяви, че в първия работен ден на Народното събрание след балотажа ще подаде оставката на правителството.

Кандидатът, подкрепен от БСП, Румен Радев печели президентските избори с убедителна преднина на балотажа. Между първия и втория тур на изборите Борисов декларира, че ако кандидатът на ГЕРБ за държавен глава Цацка Цачева загуби вота, той ще подаде оставка.

Румен Радев е петият президент на България

Вече има нова политическа ситуация в България, каза Борисов вечерта след втория тур на изборите. По думите му при новата ситуация ставало ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. В първия работен ден на парламента ще депозираме оставката на  правителството, заяви премиерът Бойко Борисов на пресконференция в централата на ГЕРБ.

Какво следва след оставката на премиера Бойко Борисов

Може да кажат, че тласкаме страната към политическа криза, но вече има твърдо ново мнозинство - БСП, ДСБ, ДПС. Те могат да си направят мнозинство и да управляват, продължи Борисов. Премиерът смята, че при новата ситуация нито могат да се правят реформи, нито да се приеме бюджетът за следващата година.

Той декларира, че от ГЕРБ винаги досега са се съобразявали с волята на народа и затова поздравява тези, които имат повече от партийния кандидат за държавен глава Цецка Цачева. "Трябва да се знае, че положихме огромни усилия, особено в тази международна обстановка. Трябваше да се съобразявам особено за Избирателния кодекс и с реформатори, и с кого ли не", каза Борисов и подчерта, че е правил компромиси.

Световните медии избора на Румен Радев: Вотът означава също ново правителство за страната

Той напомни за трудната коалиция с Реформаторския блок. "Две години управлявахме трудно. Сега оставяме новото мнозинство да управляват", каза Борисов.

Свикването на Велико Народно събрание (ВНС) е задължително, смята премиерът. Той отново повтори, че е за нула лева субсидия за партиите. И се обяви за мажоритарен вот и намаляване броя на депутатите в Народното събрание.

Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот, категорично е желанието на БСП да управляват, продължи Борисов.

Борисов В първия работен ден на парламента ще депозирам оставката (ВИДЕО)
netinfo
Виждам много грешки, само че ние сме партия, която се учи от грешките си, вземаме си поуки, добави лидерът на ГЕРБ.

"Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха: нещо не е както трябва", каза още той.

По повод конституционната процедура след подаването на оставката Борисов каза, че ГЕРБ ще върне проучвателния мандат на президента за съставяне на правителство.

Най-важното, което ГЕРБ е направил, е строителството на пътища и санирането на жилища, заяви още Борисов.

снимки: БГНЕС

видео: nova.bg

Цялата пресконференция на премиера Борисов и кандидата за президент на ГЕРБ Цецка Цачева чуйте в звуковия файл