Премиерът Бойко Борисов посети храм "Свети мъченици София, Вяра, Надежда и Любов" в село Стряма.

Заедно с него е и министърът на здравеопазването Костадин Ангелов и Деница Сачева и представители на местната власт.

По време на посещението си, премиерът коментира и датата за предстоящите избори. "В политиката инатът на никого не е дал добро", каза той.

Борисов изрази загриженост и, че на 4 април е най-строгият пост на евреите, а католиците имат Великден. "Надяваме се, че ще отидете да гласувате", каза Борисов.



Той коментира и средствата за вероизповеданията в страната. "Знаете, че и за православните свещеници, вие си получавате заплатите години наред вече, ходжите, Мюфтийството, католическата общност и на всички останали", каза още Борисов и отчете, че България е прекрасна страна.

Борисов запали свещ за здраве в църквата. Той си спомни и за покойния проф. Божидар Димитров. Именно той заедно с премиера Бойко Борисов са основните дарители на храма.

След това премиерът посети и „Индустриална зона Раковски”. "Това е огромна индустриална зона, 5 милиарда оборот, над 200 компании", каза той.

пресцентър, Министерски съвет

Премиерът коментира и мерките в страната ни и ги определи като либерални.  „Либерални мерки, няма вечерен час. Още от гръцката криза през 2009 година - най-голямата финансова криза. После миграционната криза. В България - нула миграция.

„Успяваме да управляваме кризи, затова и с най-меките мерки срещу COVID-19 сме на 27-о място в Европа по заболеваемост и заводите в България работят“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който посети Индустриална зона „Раковски”, където 24 компании са се възползвали от помощта на държавата в размер на 7 милиона лева по линия на мярката за запазване на заетостта в пандемията 60/40.

пресцентър, Министерски съвет

Премиерът Борисов изтъкна, че до този момент правителството е подпомогнало бизнеса и хората в условията на пандемия с общо 1,3 милиарда лева. „1,3 милиарда лева сме дали от социалното и икономическото министерство за подкрепа на бизнеса. Само за тук, за тази зона, е към 7 милиона“, посочи Борисов.

пресцентър, Министерски съвет

На територията на зоната в Раковски работят около 5000 души и са позиционирани основните бази на редица мащабни индустриални инвеститори в секторите логистика и производство. Тя разполага с добри комуникационно-транспортни връзки, включващи магистрала „Тракия” – към София и Бургас. Амбицията на ръководството на зоната е тя да стане първата въглеродно неутрална зона в България.



Социалният министър Деница Сачева уточни, че благодарение на индустриалната зона в последните 20 години са били осигурени 35 000 работни места.

Следващата спирка на Борисов и министрите с него бе ОУ "Христо Ботев" в град Раковски.



От двора на училището Борисов каза, че "някои се надсмиват в момента, че България е била последна по ваксинация". "Аз искам да има кажа да изчакат 2-3 дни и може би пак ще стане така, че както най-добре управляваме пандемията в момента, ще се окаже, че проф. Ангелов е бил прав като заделихме за всички ваксинирани и втората доза. Много държави се изкушиха и ваксинираха повече хора и сега при нарушени доставки можеше да се окаже, че няколко хиляди души в България, че няма да имат втора доза. Виждате какво става в света - бой за ваксини. Затова нека малко да ги оставим да се наговорят, професоре, и като видят какво става из ЕС, друга песен ще запеят, не че ще се извинят, но нека си говорят... не ни пречат", завърши темата премиерът.



„Това е другото богатство, което успяхме да постигнем - колкото може повече хора да остават в по-малките населени места. А те като имат чист въздух, природа, красота, училища, детски градини, ясли, индустриални зони, като имат поминък, защо да отиват в големия град“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в Раковски, където разгледа изградения спортен комплекс.
 
Премиерът подчерта, че младите хора в България се чувстват по-сигурни, което се дължи на ежегодното увеличение на доходите, и създават семейства. „И за радост - навсякъде има ръст на раждаемостта“, изтъкна министър-председателят Борисов. В този контекст кметът на Раковски Павел Гуджеров изказа благодарност към премиера за това, че правителството осигури финансиране за изграждането на чисто нова детска градина в близкото село Чалъкови за около 1,8 милиона лева. Проектът по изграждането вече е стартирал.
 
Министър-председателят Борисов припомни, че само за София м. г. правителството осигури допълнителни 65 милиона лева за 23 детски градини, а отделно се отпускат още много средства и за детските градини в малките населени места. „А за децата на докторите и сестрите осигурихте 3,5 милиона лева за детска градина в двора на Александровска болница“, посочи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който бе заедно с премиера в Раковски. „Това са все пари на данъкоплатците, но обслужват доктори, учители и всички семейства – затова са насочени на правилното място“, категоричен бе министър-председателят Борисов.

Министерския съвет

Премиерът разгледа изградения спортен комплекс в Раковски, който разполага с два тенис корта, игрища за баскетбол, стрийтбол, футбол, волейбол. Амбицията на местната власт е да построи и голяма многофункционална спортна зала.

„Вие ни отличихте на картата, преди това ни нямаше никъде – от 2009 г. досега се развиваме активно“, каза кметът Гуджеров на премиера Борисов. Кметът постави акцент и върху осигуреното от правителството финансиране за подмяна на водопроводи за няколко населени места в района.