Борисов: В Братислава ще поискаме 160 млн. евро (СНИМКИ)
Борисов: В Братислава ще поискаме 160 млн. евро (СНИМКИ) / снимки: Министерски съвет

България ще поиска 160 млн. евро от Европейския съюз за справяне с бежанската криза. Това ще се случи по време на срещата на върха на държавните и правителствени ръководители от ЕС в Братислава в петък. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов.

Той инспектира сухопътната ни граница при ГКПП-Лесово заедно с премиера на Унгария Виктор Орбан.

Премиерът Борисов припомни огромните усилия на страната ни за задържане на мигрантския натиск към Европа и доброто сътрудничество с Турция и Сърбия.

Ръст на мигрантите през август отчита Държавната агенция за бежанците

„Трябва да е ясно, че тези граници са общи и общ е интересът да бъдат решавани проблемите на граничните държави. Като истинска шенгенска граница на Европа, считайки за наш дълг, сме го правили сами. Имали сме огромни затруднения, но сме изпълнявали дълга си. Бюджетът ни, обаче, не може да издържа на този натиск и затова подчертах неколкократно, че не искам да чувам само да се говори за солидарност с България. На срещата в Братислава ще настоявам за охраната да се отпуснат незабавно 160 млн. евро. От нашата страна на границата се веят българският и европейският флаг. Време е всеки от тях да си заслужи мястото", подчерта Борисов.

Борисов и Орбан провериха и синята граница

Вишеградкста четворка ще даде заедно подкрепата си за България, увери от своя страна унгарският министър-председател. Според него страната ни пази добре границите си и „няма следи от наивност".

Борисов В Братислава ще поискаме 160 млн евро (СНИМКИ)
netinfo

Борисов В Братислава ще поискаме 160 млн евро (СНИМКИ)
netinfo

„Без европейски приказки, границата се пази добре. Най-големият проблем на Европа е наивността по отношение на мигрантите. Затова и в Европа към момента има над 1 млн. нелегални мигранти", каза Орбан.

Проучват 5-6 възможни места за отваряне на нови бежански центрове

Борисов сподели, че българските и турските власти работят в много добри дипломатически отношения. По думите му за изтичане на ултиматум от Турция през октомври вече не се говори. „Турция разбра сама, че поставянето на ултиматуми на ЕС не е полза за никого", каза той. Борисов допълни, че Либия и Сирия трябва да имат зони за сигурност, в които бежанците да се чувстват в безопасност.

Ще има ли бежански лагери с фургони и палатки в България

Бойко Борисов и Виктор Орбан огледаха с военни хеликоптери изграденото преградно съоръжение по българско-турската граница и направиха обход на част от него, намираща се в района на ГКПП-Лесово.

Борисов В Братислава ще поискаме 160 млн евро (СНИМКИ)
netinfo

Борисов В Братислава ще поискаме 160 млн евро (СНИМКИ)
netinfo

Борисов В Братислава ще поискаме 160 млн евро (СНИМКИ)
netinfo