Борисов уволнил набързо Петко Сертов
Борисов уволнил набързо Петко Сертов / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Петко Сертов е освободен от поста зам.- председател на Центъра за борба с корупцията по високите етажи на властта, известен като БОРКОР. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

Заповедта за уволнението на Сертов е подписана от премиера в оставка Бойко Борисов на 27 февруари, когато той беше в болница. Няма посочени мотиви за освобождението на Сертов. До момента няма назначен негов заместник. Елеонора Николова остава временно изпълняващ длъжността директор на центъра.

През 2005 г. Петко Сертов беше назначен за секретар на Съвета по сигурност към Министерски съвет от тогавашния премиер Сергей Станишев. Сертов стана и първият председател на ДАНС след създаването на службата през 2008 г. Самият той обяви пред медиите тогава, че е бил служител в ДС.

На 1 август 2009 година подаде оставка като председател на ДАНС. На 27 октомври 2009 година министър-председателят Бойко Борисов обяви, че ще отзове Сертов като консул в Гърция поради медиен скандал около доклад на ДАНС. На 17 февруари 2011 г. със заповед на Борисов Сертов беше назначен за заместник-директор на Център за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерски съвет (БОРКОР).