Премиерът Бойко Борисов отговори на въпроси на български журналисти след излизане от срещата в Белия дом с президента на САЩ Доналд Тръмп. Министър-председателят изрази увереност, че визите за Щатите ще отпаднат. Преди да даде своите отговори обаче той разговаря с българи, които му пожелаха "много здраве" и "много късмет".



Тръмп към Борисов: Вие сте за пример на Германия, визите може да отпаднат (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Убеден съм, че визовият режим ще падне. Мисля, че следващата ни среща ще бъде точно за отпадане на визите. Тръмп може да остане в сърцата на българите за много години, ако направи този жест. Тръгвайки си, Тръмп ми обеща да работи много активно по този въпрос и даде отговор много скоро.", каза Борисов.

Борисов Тръмп
Facebook/BoykoBorissov

По думите му Вашингтон разглежда България като праволинейна държава.

Падането на визите с Канада показа, че не създаваме проблеми”, коментира още Борисов.

Борисов: Стана ми драго, че многозвездните генерали от „Арлингтън“ са се подготвяли в Ново село (ВИДЕО)

"Нашето сътрудничество, базирано на общи ценности, е всеобхватно и цялостно в областта на сигурността и отбраната, правоприлагането, енергийната диверсификация, търговията, инвестициите и контактите между хората. Това написах в Книгата за гости на Белия дом след като бях посрещнат от президента на САЩ Доналд Тръмп. Като близки съюзници ние заедно работим за укрепване на стабилността и мира в света, както и за напредъка на евроатлантическата интеграция на Западните Балкани. Уверен съм, че българо-американското партньорство и приятелство ще продължат да се развиват.", написа министър-председателят във Facebook.



На въпрос колко е развълнуван от  срещата с Тръмп премиерът отговори в обичайния си стил.

Борисов Тръмп
Facebook/BoykoBorissov

"Отдавна не се вълнувам от такива срещи, защото не ми е за първи път. Белият дом ми е познат. При следващите ни срещи ще видите много по-съществена разлика", коментира Борисов.

Борисов участва в церемония по поднасяне на венци в парка „Арлингтън“ (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Премиерът изрази увереност, че Доналд Тръмп ще посети България.

"Аз мисля, че той ще дойде в България. Дадохме му карта за почтен член на голфа. Остана със страхотно впечатление от изгледите на нашите голф игрища", каза премиерът.

Борисов
Twitter

Борисов и Тръмп са подписали и рамка за стратегическо партньорство, както и съвместно изявление. Лидерът на ГЕРБ ги определи като стратегически.

Борисов Тръмп
Facebook/BoykoBorissov


Документът посочва България като стратегически газов хъб за Балканите и Източна Европа, съобщи Борисов. Това би трябвало да донесе по-изгодно доставки на американски втечнен газ за България.

Борисов Тръмп
Facebook/BoykoBorissov

"Не му отстъпих", отговори премиерът на въпрос за прословутото здрависване на Тръмп, с което и вадил от равновесие доста световни лидери.

Борисов Тръмп
Facebook/BoykoBorissov


Още следващата седмица в България ще пристигнат американски експерти, които ще се запознаят с проекта за АЕЦ "Белене", съобщи още Борисов. Тръмп научил от него, че централата не е руска, а само част от технологията ще е руска. Контурите са френски, а турбината може да е американска на "Дженерал Електрик", доставките на гориво пък могат да са от американската "Уестингхаус", посочи българският премиер.
 

Борисов Тръмп
Facebook/BoykoBorissov

Във Варна ще бъде създаден координационен център за натовските кораби в Черно море, съобщи още Борисов. Това не е военна база, а логистичен център за учения, подчерта Борисов.

Борисов Тръмп
Facebook/BoykoBorissov


Черно море остава мирно и двамата с президента Тръмп ще се наслаждаваме на курорти и голф клубове, обясни министър-председателят.

Борисов Тръмп
Facebook/BoykoBorissov


Той и Тръмп обсъдили и възможностите за съвместно производство на бронирани машини, както и ремонт на хеликоптери в "Авионамс".

Борисов Тръмп
Facebook/BoykoBorissov


Темата за Русия е била обсъждана в контекста на шпионския скандал и пускането на русофила Николай Малинов до Москва са получи орден от Владимир Путин. Много силно впечатление е направило това и темата била повдигната от американците в контекста на борбата с корупцията, обясни Борисов. Той отвърнал, че отговаря за службите и МВР, но съдът е независим.

Борисов Тръмп
Facebook/BoykoBorissov


След това Борисов говори пред представители на Американската търговска камара. Там присъстваше и посланикът на САЩ в България Херо Мустафа.