Борисов тества с информация Сертов за политическа зависимост
Борисов тества с информация Сертов за политическа зависимост / снимка: Sofia Photo Agency
Информация, която би заинтересувала Държавната агенция по национална сигурност, е предал тази сутрин на председателя й Петко Сертов столичният кмет и неформален лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, като целта била да се провери доколко е политически зависим Сертов. Борисов категорично отказа да уточни рода на предадената информация, тъй като по думите му знае да пази информация, да я съхранява и да я ползва само държавата. Кметът допълни, че агенцията работи добре и че трябва да й се даде кредит на доверие, каквото всъщност прави той.

Борисов коментира и предстоящите промени в правителството. Ако кабинетът се задържи, ще е лошо за държавата, а ако партиите в коалицията се разберат, това ще е чист пазарлък, защото ние видяхме, че нищо друго, освен постовете, не ги интересува, допълни Бойко Борисов.

За декларираната от БСП готовност за предсрочни избори столичният кмет каза: „Плашат гаргите само. Като са готови - да го направят".

За вероятността премиерът Сергей Станишев да създаде лично нов кабинет в следващата година Борисов каза, че му го пожелава и допълни, че това ще е нещо, което веднъж ще направи сам.

Разговори с НДСВ може да има само, когато напуснат коалицията, а в момента те са част от нея, коментира Борисов по повод евентуални разговори с НДСВ за сътрудничество с ГЕРБ.

За поискания от СДС импийчмънт (отстраняване на президента от пост) Бойко Борисов акцентира с думите: „За подобни важни неща, които касаят държавен глава и върховен главнокомандващ, първо се сяда и сериозно се обмисля с юристи, и едва тогава се обявява публично. Когато се правят самоцелни операции от този тип, те надали ще доведат до успех".

Службите ДОИ и ДОТИ трябва да са в МВР, категоричен е Борисов. „Оттам нататък има парламентарен контрол и много лесно е да се направи една комисия, която да се доминира от опозицията и съответно да се контролират службите по всяко време. Когато пожелаят, отиват и казват дайте да видим днеска машините какво слушат или бригадите на ДОИ къде проследяват".

Изнасянето на секретни стенограми от заседания на парламентарни комисии Бойко Борисов нарече „срам за парламентарните комисии”.