Борисов: Сметището в Суходол е законно
Борисов: Сметището в Суходол е законно / снимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Сметището в „Суходол” е законно и въпросът не трябва да се политизира. Това заяви столичният кмет Бойко Борисов по време на откриването на ремонтирания булевард „Сливница” след като суходолци по-рано днес съобщиха, че спират мирните протести. От своя страна заместник – кметът по транспорта Велизар Стоилов съобщи, че Столична община очаква 500 хиляди заявления за електронни карти до края на седмицата.

Столична община активно работи, за да убеди хората в „Суходол”, че сметището там е законно, коментира проблема Бойко Борисов

„Все пак това е двумилионен град и това е законно сметище. С комплексното разрешително, което беше издадено от Министерството на екологията означава, че някой иска да нарушава обществения ред. Надявам се, че „Суходол” няма да се ползва с политическа цел”, каза Борисов.

Ремонтираният участък на столичния булевард „Сливница” от ул. „Опълченска” до „Сточна гара” струва на общината 3 милиона и 300 хиляди лева, съобщи още Борисов. Той увери, че ремонтът е извършен според европейските изисквания.

„Днес успяхме да пуснем даже от сутринта бул. „Сливница”, за да може да сме готови с тежкият трафик от Западна България, който идва и влиза в София. Успяхме да направим необходимия синхрон между нас и „Софийска вода” – мостовете, мантинелите”, добави Бойко Борисов.

Във връзка с влизането в сила от първи септември на системата за електронно таксуване в Столичния градски транспорт, ресорният заместник – кмет Велизар Стоилов обясни, че около седмица системата няма да работи активно, докато хората не подадат заявленията си за подмяна на документите за пътуване.

Стоилов съобщи още, че утре ще се срещне с директора на Столична дирекция „Полиция” Николай Янев, за да постави въпроса за т. нар. „общинска полиция”.

„На нас ни трябва „общинска полиция”, може да не се казва така. Нека да си е на държавата на министерството. Ние сме готови да им плащаме заплатите, но да регулират и да вкарват ред в движението. За тази цел трябва да се увеличи техният брой – над 100 души”, заяви Стоилов.