Борисов: Смешно е да ме оценяват на пасти и кафе
Борисов: Смешно е да ме оценяват на пасти и кафе / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

За разлика от правителството, Столичната община изпълнява ангажиментите си за решаване на проблема с балираните отпадъци според изискванията на Европейската комисия. Това каза кметът на София Бойко Борисов по повод вчерашните упреци от общински съветници на БСП, че кметската администрация не прави нищо по въпроса. „С пасти и кафе да даваш оценка за работата на някого е смешно и недопустимо", каза кметът.

По въпроса за балите с боклук, Борисов подчерта изводи от протокол на Еврокомисията по стъпките за решаване на проблема: Това, което Столична община е направила, да отвори депото в Суходол, да осигури пари за депониране и извозване на балите, е направено. Всичко останало е държавна задача и е записано черно на бяло.

Столичният управник прогнозира проблем с боклука и в други градове, заради абдикацията на държавата от разрешаването на въпроса: Помнете ми думата, че догодина по това време градове като Велико Търново, Ямбол, Сливен, Варна ще изпаднат в тежка криза, защото изискванията на Европейския съюз са за предварително третиране на битовите отпадъци и изграждане на инсталации, а не на депа. А ние ще се справим. В края на годината ще обявим конкурс за изграждане на завода за отпадъци и догодина ще направим първа копка.

Атакуваният от червените общинари подновен конкурс за частно обслужване на 52 автобусни линии, кметът обясни с яд: Това, че от началото на годината има 160 нови автобуси, до края на годината ще има още толкова сигурно, това ги дразни.

Почерпката за журналистите с пасти, сладки и кафе по време на вчерашната пресконференция на БСП-София не беше подмината от кмета и като цяло я коментира като „изказвания на хора от СПА-центровете, от сауните или сладкарниците, където си мислят, че като дадат по една паста на журналистите и те няма да ги питат защо се спряха парите и за магистрала „Люлин", са смешни. Несериозно е да ядеш пасти и да даваш оценка на някой, а в това време премиерът ти да си търси обекти по морето, за да си уплътнява почивката, смешно и недопустимо е", каза Борисов.

Преди да отговори на червените упреци Бойко Борисов откри новоизградена улица от над един километър до болница „Токуда": Мисля, че и с този булевард, над километър дълъг, помагаме на софиянци. Пожелавам им да идват болни, но да си тръгват здрави.