Борисов се среща с монасите от Шаолин
Борисов се среща с монасите от Шаолин / netinfo

Кметът на София Бойко Борисов ще се срещне следобяд с монасите от манастира Шаолин. Монасите са в София, за да представят уменията си на грандиозно шоу в НДК на 7 юни, като ден по-рано ще направят съвместна тренировка с българските национали по олимпийско таекуондо.

Манастирът Шаолин се намира в свещената за даосите планина Суншан, близо до град Дънфън, недалече от древната китайска столица Лоян в провинция Хънан. Построен е с императорски указ в края на V век. През 527 г. тук се установява индийският монах Бодхидхарма, известен в Китай с името Да Мо. Манастирът е известен с школата на Дзен будизма и бойните си изкуства.

Благодарение на филма "Манастирът Шаолин" (1980 г.), храмът става популярен в цял свят. Бойните умения на монасите от Шаолин са използвани за военни цели по време на размириците през династия Тан (преди около 1300 г.). Тогава император Ли Шъмин се обръща към настоятелството на манастира за помощ срещу Ван Шудзин, който прави опит за преврат. Монасите от Шаолин пленяват Ван Шудзин и спасяват императора. Заради тази заслуга император Ли Шъмин присъжда на Шаолин званието "Първи манастир в Поднебесната империя". Тази история се разказва във филма "Манастирът Шаолин", който предизвиква голяма вълна в разпространението на китайските бойни изкуства в цял свят.