Борисов Брюксел
Борисов Брюксел / БГНЕС
Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разговарял с министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова и я е посъветвал тя да се оттегли от поста. Той коментира темата пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет.
 
"Говорих сутринта с нея. Когато са продавани електроразпределителните дружества, ГЕРБ не е съществувал. Ако някой е искал да купува дялове, имали са години наред да го направят. За съжаление, тя действително каза, че ги познава тези хора. Не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка", посочи премиерът.
 

Искам ясно да заявя, че по никакъв начин не сме повлияли на сделката за ЧЕЗ. Няма как да контролираме сделка в Чехия между частни компании, нито да ѝ попречим. За съжаление, Теменужка Петкова каза, че ги познава тези хора и не бих оставил ни най-малко съмнение в който и да е българин, че стоим зад една абсолютно частна сделка. Това е почтеното и правилно действие при тази ситуация.

Публикувахте от Бойко Борисов в 23 февруари 2018 г.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подава оставка
 
"Искам да потвърдя още веднъж, че по никакъв начин не сме влияли на тази сделка, защото няма как, добави той по повод промяната в собствеността на ЧЕЗ. Бих казал, че правителствата, които съм управлявал, не сме били в добри отношения с ЧЕЗ. Нека ви напомня как подадохме оставка първия път - когато забавиха умишлено фактурите и изведнъж на хората се струпаха високи сметки", заяви Борисов.

Бойко Борисов в Брюксел
БГНЕС

"Сделка между частни компании в Чехия няма начин как да контролираме или попречим. Имаме институции, на първо място КЕВР, КЗК, КФН, ДАНС", отбеляза премиерът. По неговите думи сега тези институции ще си свършат работата. "Години наред сме се борили да имаме независими регулатори. Нито енергийният министър, нито аз, нито който и да било, може да повлияе на подобна сделка. За да не дам никаква възможност да се влияе на репутацията на правителството, на мен, на г-жа Петкова, считам, че е честен човек, но няма как да си махнеш 20-годишно приятелство. Почтеното и правилното е - това я посъветвах - да отиде в парламента и да обяви оставка. Като се върна, ще се срещна с коалиционните партньори и ще вземем заедно решение кой да я замести", уточни премиерът.

Надзорният съвет на ЧЕЗ дал съгласие за продажбата на българските активи
 
"Текат тежки арбитражни дела с ЧЕЗ, ЕнергоПро и ЕВН. Да се забърква държавата, че има влияние - ние за стотици милиони се съдим с трите компании в момента. Ако сме имали каквато и да е власт над тях или възможност да упражним власт - отдавна да сме го направили", добави министър-председателят.
БТА