Борисов: Разстроен съм от ниската активност
Борисов: Разстроен съм от ниската активност / netinfo

Разстроен съм от резултатите, не съм радостен – така Бойко Борисов коментира пред Дарик първите прогнозни данни от изборите за български представители в Европейския парламент. Мъчно ми е за ниската избирателна активност. Обяснение за това е липсата на политическа класа и отвращението в българите, коментира Борисов.

Управляващата коалиция потвърждава своето мнозинство, няма основания за предсрочни избори, т.е. – тройната коалиция ще изкара докрай своя мандат. Това коментира пред Дарик общинският съветник от БСП Антон Кутев. Според Кутев обаче изборните резултати показват, че популизмът е достигнал сериозни размери, въпросът е обаче как политическият елит се противопоставя на този популизъм.

Различни са като цели изборите за представители в Европейския парламент и за национален парламент. Споразумението между партиите в управляващата коалиция е постигнато на базата на резултатите от изборите за национален парламент и няма пряка зависимост между едните и другите избори. Това каза заместник-председателят на ДПС Росен Владимиров пред Дарик.

Вероятно до началото на юни ще се проведе Съвет на управляващата коалиция, има нужда от преутвърждаване и анализ на позициите в изпълнителната власт. Това заяви пред Дарик Николай Свинаров, председател на предизборния щаб и зам.-председател на НДСВ, в коментар на резултатите от евровота.

Формулата на управляващата коалиция е мобилна и е възможно да бъде променяна във всеки един момент – така Свинаров коментира изявлението на лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, че формулата 8:5:3 е мобилна. Според Николай Свинаров думите на Сакскобургготски нямат нужда от превод.

Аз съм имал много тъжни вечери, тази вечер е една от най-тъжните. За нас от СДС резултатът е разочароващ, въпреки че, държа да подчертая, убедени сме, че ще имаме един евродепутат. Но нямам основание да бъда доволен. Това каза пред Дарик лидерът на СДС Петър Стоянов.

Проблемът с моето оттегляне не е проблем. Станах лидер на СДС, като заявих, че нямам никакво намерение да ставам пожизнен лидер. Но да подам оставка днес или утре ще е едни безмислен героичен жест, от който СДС няма да спечели, повярвайте ми и аз съм сигурен, че нашите седесари го знаят. В този момент подаването на оставка по-скоро ще навреди на СДС. Това каза Петър Стоянов в отговор на въпрос дали е склонен да се оттегли от лидерското място, което заема в момента.