Борисов: Принудени сме да подпишем за боклука
Борисов: Принудени сме да подпишем за боклука / netinfo

Столичната община вече е принудена да подпише при всякакви условия договори с Пловдив и Карлово за извозването на част от балите с боклук при гаранции, че то може да започне веднага.

Това заяви в интервю за "Дарик кафе" кметът Бойко Борисов, ден след като обвини двете общини, че му въртят номера с приемането на общо 280 000 тона отпадъци, докато усвояват парите, преведени им от правителството с обещанието да помогнат в решаването на кризата с боклука.

С посредничеството на премиера Сергей Станишев и с решение на общинските си съвети през октомври миналата година Пловдив и Карлово се съгласиха да приемат еднократно съответно 200 000 тона боклук на пловдивското сметище в село Цалапица и 80 000 тона - в депото край Карлово.

Срещу това държавата преведе през декември на Карлово 17 милиона лева за инфраструктура, но в Пловдив все още чакат обещаното финансиране на проекти за 48 милиона лева. Столичният кмет твърди, че месните власти не са си свършили работата да осигурят „зелена светлина” по пътя на боклука към Цалапица и Карлово.

Другата истина за боклука - такава, каквато я виждат в Пловдив и Карлово:

Местните власти в Пловдив и Карлово са изумени от обвиненията на столичния кмет, че са прибрали парите от правителството, отпуснати заради съгласието им да приемат столичните бали, а сега въртят номера, за да не ги вземат.

Всъщност, обещаните 17 милиона лева получи само Карлово, а Пловдив още се чуди дали ще дойдат и софийският боклук, и 48-те милиона за инфраструктура. Кметът Иван Чомаков отказа да коментира твърденията на столичния си колега за преведени на Пловдив 52 милиона лева.

Главният финансист на общината Марин Налбански обаче е категоричен, че нито стотинка не е влязла в пловдивския бюджет заради софийския боклук. От обещаните пари държавата е осигурила само 10 милиона, но не кеш, а като съфинасиране на реконструкцията на бул. „България”.

Местните власти в Пловдив и Карлово съвсем не са съгласни с твърдението на Борисов, че му въртят номера за приемането на балите.