Борисов: Президент и премиер мислят, че България е тяхна
Борисов: Президент и премиер мислят, че България е тяхна / Sofia Photo Agency
За да няма купуване на гласове по време на избори, трябва да има по-голяма воля от правителството и от хората срещу този процес. Това каза посланикът на САЩ у нас Джон Байърли, след като откри заедно с кмета на София Бойко Борисов гише за единно обслужване на гражданите в район Искър.

В последния си работен ден у нас Байърли сподели, че е малко тъжен от заминаването си и че страната ни и приятелите му тек ще му липсват. В същото време си тръгвал с добро настроение, защото виждал желание в правителството, общините и хората да се справят с корупцията. На местно ниво един от механизмите за борба с корупцията са гишетата за обслужване, казаха и американският посланик и столичният кмет.

Бойко Борисов изрази неудовлетворение, че партията му ГЕРБ не е поканена да присъства поне на днешния Консултативен съвет по национална сигурност при президента по енергийни въпроси. Според Борисов тази среща ще е „говорилня без резултат” и квалифицира темата като „среща на мишлета, които искат да вържат на котката звънче”. По думите на Борисов вчерашната среща между премиера и президента и днешния консултативен съвет са свиквани „на тъмно от хора, които си мислят, че държавата е тяхна и си правят с нея, каквото си поискат”.

Бойко Борисов каза още, че ГЕРБ подкрепят мажоритарната система за избори, но не при това управление и при наличието на бизнес партии, които биха си купили депутатски места. Според него сега най-добрият вариант е пропорционална система с възможност за пренареждане на листата от хората.