Борисов пита кметове защо сградите не са застраховани срещу земетресение
Борисов пита кметове защо сградите не са застраховани срещу земетресение / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов пита кметове защо сградите не са застраховани срещу земетресение
53835
Борисов пита кметове защо сградите не са застраховани срещу земетресение
Кметът на Перник Росица Янакиева
  • Борисов пита кметове защо сградите не са застраховани срещу земетресение
  • Кметът на Перник Росица Янакиева

Кметовете от засегнатите от земетресението край Перник населени места трябва да обяснят защо държавните и общински сгради там не са застраховани срещу земетресение. Това заяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Ямбол. Вече са отпуснати 5 млн. лева за засегнатите училища и детски градини, в сряда, на заседание на Министерски съвет ще се разгледат останалите, нуждаещи се от помощ, съобщи премиерът.

Министър Тотю Младенов ще посети засегнатия район в четвъртък и ще даде помощи на социално слабите, които нямат никакви възможности да възстановят сами щетите. „Имаме възможност и ще даваме. Но се обръщам към всички, когато дойде началото на годината да си застраховат имуществото. Недопустимо е обществени сгради да нямат застраховка за земетръс. При всеки проблем излизат и казват „Държавата да даде пари”, а държавата - това са нашите данъци”, подчерта премиерът. 

Във връзка с обилните валежи Борисов съобщи, че най-опасните язовири са източени на 50% и стените се наблюдават. Където се налага, се прави контролирано изпускане на водите, увери той.

Малко по-късно през деня кметът на Перник Росица Янакиева първа отговори на въпроса на премиера. Янакиева заяви, че се е съобразила с изискванията на закона и е застраховала общинските сгради.

Пред Дарик тя обясни, че няма как сградите да имат пълна застраховка, защото бюджетите на общините са оскъдни и парите не достигат.  „Общинските сгради са застраховани. Това е предложил застрахователя, това сме приели. Не знам дали си представяте колко струва застраховката на сгради, чиято себестойност по данъчна оценка е 14 млн. лева. Дали можем да си позволяваме такава застраховка”, заяви тя.

Янакиева отказа да коментира позицията на Борисов, защото „има други важни неща, които трябва да се свършат сега”. „Не искам да правя коментар. Просто в тия минути, когато решаваме въпроси, ако някой търси вратички да се измъква, е друга работа”, каза тя.