Борисов пита ЕП за писмото срещу бутането на гетата
Борисов пита ЕП за писмото срещу бутането на гетата / netinfo

Столичната община ще изиска официален отговор от Европейския парламент дали писмото на 4-та евродепутати срещу бутането на ромското гето в столичния квартал „Сердика” е легитимно. Това каза кметът на София Бойко Борисов. Запитването ще бъде адресирано до канцеларията на Европарламента, уточни той.

В запитването до европарламента ще се настоява за отговор дали писмото е официално заведено с номер, доколко е законно и дали изразява становището на европейската институция като цяло. За влиянието на писмото върху българското законодателство ще има запитване и до правителството на България.

„Нямаше да се съобразя, ако писмото беше до мен. Но пратено до премиера, с ултимативен тон за членството ни в Европейския съюз, така не можех да го пренебрегна”, каза Борисов. Писмото, подписано от 4 евродепутати – Даниел Кон-Бендит, Хилтруд Бреер, Елс де Гроен и Барт Стаес стана причина кметът да отмени вчера насроченото за днес разчистване на циганското гето в кв. „Сердика”, район „Възраждане”.

Борисов съобщи още, че в прокуратурата е даден нов сигнал за нарушение в „Топлофикация-София”, вследствие на което общината е ощетена с над 4 млн. лв. Кметът поясни, че от фирмата са купували гориво от държавния резерв, продавали са го на няколко фирми, след което отново го купували от същите фирми, но вече на завишени цени. „Трябва да има вече наказание. Крайно време е енергийният министър Румен Овчаров да спре да прикрива „Топлофикация”, каза столичният управник.