Пеевски е освобооден от конституционната комисия на НС, но влиза в правната
Народните представители избраха ръководствата в постоянните комисии на Народното събрание. След спор между политическите сили от БСП, „Възраждане“ и ИТН обявиха, че няма да излъчат свои кандидати в ръководствата на комисиите и напуснаха залата.

ГЕРБ-СДС ще ръководят най-много комисии – 15 , Продължаваме промяната - Демократична България – 3 комисии, а ДПС – 5 комисии.

Комисии, оглавявани от ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов беше избран за председател на Комисията по външна политика в Народното събрание. Външната комисия ще има трима заместник-председатели - Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер („Продължаваме Промяната - Демократична България“), и Филиз Хюсменова (ДПС).

Бойко Борисов
БГНЕС

Начело на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента беше избрана Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. Заместник-председатели на вътрешната комисия ще бъдат Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, Людмила Илиева от ПП-ДБ и Ахмед Ахмедов от ДПС.

Комисията по конституционни въпроси ще се ръководи от Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Надежда Йорданова от ПП-ДБ и Гюнер Ахмед от ДПС.

Комисията по енергетика ще се ръководи от Делян Добрев от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Рамадан Аталай от ДПС и Радослав Рибарски от ПП-ДБ.

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление ще се ръководи от Николай Нанков от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Танер Али от ДПС и Йордан Иванов от ПП-ДБ.

Комисията по отбрана ще се ръководи от Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Калоян Икономов от ПП-ДБ и Джейхан Ибрямов от ДПС.

Комисията по труда, социалната и демографската политика ще се ръководи от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ и Севим Али от ДПС.

Комисията по образованието и науката ще се ръководи от Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Елисавета Белобрадова от ПП-ДБ и Дженал Топалова-Яшар от ДПС.

Комисията по здравеопазването ще се ръководи от Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Джевдет Чакъров от ДПС и Васил Пандов от ПП-ДБ, както и Александър Симидчиев от ПП-ДБ.

Комисията по културата и медиите ще се ръководи от Вежди Рашидов от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Тома Биков от ГЕРБ-СДС, Стоян Михалев от ПП-ДБ и Фатме Рамадан от ДПС.

Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите ще се ръководи от Евгения Алексова от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Васил Стефанов от ПП-ДБ.

Комисията по превенция и противодействие на корупцията ще се ръководи от Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, а заместник-председатели ще бъдат Сезгин Мехмед от ДПС и Михал Камбарев от ПП-ДБ

Комисии, оглавявани от ПП-ДБ

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков оглави Комисията по въпросите на Европейския съюз (ЕС) в Народното събрание. За заместник-председатели на комисията бяха избрани Деница Симеонова от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от ДПС.

Кирил Петков
БГНЕС

Комисията по правни въпроси ще се ръководи от Стою Стоев от ПП-ДБ, каквато беше уговорката между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ още в самото начало, а заместник-председатели ще бъдат Анна Александрова от ГЕРБ-СДС и Ертен Анисова от ДПС.

Комисията по електронно управление и информационни технологии ще се ръководи от Божидар Божанов от ПП-ДБ, а заместник-председатели Павел Христов от ГЕРБ-СДС и Павлин Кръстев от ДПС.

Комисии, оглавявани от ДПС

Комисия по бюджет и финанси ще се ръководи от Йордан Цонев от ДПС, заместник -председатели ще са Теменужка Петков от ГЕРБ-СДС и Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

Йордан Цонев
БГНЕС

Комисията по икономическа политика и иновации ще се ръководи от Хамид Хамид от ДПС, а заместник-председатели ще бъдат Александър Иванов от ГЕРБ-СДС и Владислав Панев от ПП-ДБ.

Комисията по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта ще се ръководи от Небие Кабак от ДПС, а заместник-председатели ще бъдат Красен Кралев от ГЕРБ-СДС и Петър Куленски от ПП-ДБ.

Комисията по околната среда и водите ще се ръководи от Станислав Анастасов от ДПС, а заместник-председатели ще бъдат Младен Шишков от ГЕРБ-СДС и Татяна Султанова от ПП-ДБ.

Комисията по транспорт и съобщения ще се ръководи от Халил Летифов от ДПС, а заместник-председатели ще бъдат Андрей Рунчев от ГЕРБ-СДС и Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

Комисията за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество остана без председател, а заместник-председатели ще бъдат Илияна Жекова от ГЕРБ-СДС и Калина Константинова от ПП-ДБ и Мююн Мюмюн от ДПС.

Комисията по политиките за българите извън страната остана без председател, а заместник-председатели ще бъдат Илтер Садъков от ГЕРБ-СДС , Антоанета Цонева от ПП-ДБ и Ихсан Хаккъ от ДПС.

Комисията по туризъм остана без председател, а заместник-председатели ще бъдат Любен Дилов от ГЕРБ-СДС, Хатидже Георгиева от ДПС и Любен Иванов от ПП-ДБ.

Комисията за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства ще се ръководи от Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Депутатите направиха промени в състава на част от постоянните парламентарни комисии. Делян Пеевски излезе от Комисията по конституционни въпроси, но вместо това влиза в правна комисия. От нея обаче излиза Гюнер Ахмед, който пък ще заеме мястото на Пеевски в конституционната комисия.

заседание Народно събрание парламент
БТА


Спор в пленарната зала предизвика точката за избор на председатели и зам.-председатели на парламентарните комисии. „БСП за България“, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ (ИТН) напуснаха пленарната зала и обявиха, че няма да номинират свои представители в ръководствата на комисиите. Първоначално, преди БСП да поискат прекъсване на заседанието, „Възраждане“ номинира Йордан Тодоров за зам.-председател на бюджетната комисия. По-късно номинацията беше оттеглена, след като не бе свикан председателски съвет, както поиска лидерът на партията Костадин Костадинов. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов предложи на „Възраждане“ и БСП да се откажат от председателски и зам.-председателски места, тъй като опозицията, според него, е пренебрегната.

След поискана почивка от БСП, от парламентарната трибуна Тошко Йорданов от ИТН заяви, че в парламента, в който те са били в коалиция с ПП, са направили груба грешка, изолирайки опозицията от комисии, но след това са си признали грешката. "В момента новото мнозинство прави същото. Предлагаме на останалите опозиционни партии да се откажем от всякакви председателски места", заяви той. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова му отговори и каза, че те нямат нужда от призиви, за да вземат решение. "Поискахме почивка точно по такъв повод. Уважаеми граждани, днес ставате свидетели на задкулисиото. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са новото управляващо мнозинство в този парламент. Мотивите за тази странна коалиция са, за да спасят Бойко Борисов. За ДПС е ясно, за да се легитимира официално във властта. Тук по средата (бел.р. посочвайки ПП-ДБ) е големият въпрос, защото Христо Иванов от лодката в "Росенец" стигна до прегръдката с "Росенец". Нинова подчерта, че както вече 10 години БСП е последователна партия, така е и днес.

"Ние оставаме опозиция, няма да предлагаме председатели за зам.-председатели на парламентарните комисии", категорична бе тя. 

След това БСП, ИТН и “Възраждане” напуснаха залата. 
Агенция "Фокус", БТА, БГНЕС