Борисов очаква решение за комодор Гагашев до 17 септември
Борисов очаква решение за комодор Гагашев до 17 септември / DarikNews.bg, Валентина Добринчева
Борисов очаква решение за комодор Гагашев до 17 септември
32476
Борисов очаква решение за комодор Гагашев до 17 септември
  • Борисов очаква решение за комодор Гагашев до 17 септември

Висока оценка даде министър-председателят Бойко Борисов на тактическото учение с бойни стрелби на формирования на Противовъздушната отбрана на Република България. Той присъства на последния му етап в зенитен полигон „Шабла" заедно с военния министър Аню Ангелов.

За първи път в учението участваха и формирования на Република Сърбия - ракетна бригада от състава на Военно-въздушните сили. Стрелбите започнаха на 7 септември и приключиха днес. На тях бяха изпробвани и оръжия с изтекъл срок на годност, за да се прецени дали да бъдат запазени на въоръжение.

Доволен съм от резултата на учението, коментира след стрелбите премиерът Борисов. Пред журналисти той съобщи, че до 17 септември, когато се свиква Консултативен съвет при президента, се надява да се реши въпросът с назначаването на комодор Валентин Гагашев за директор на служба Военна информация към Министерството на отбраната.

„Надявам се да има и се надявам президентът да вземе своето решение. Сега, когато самият той с съгласен, че комодор Гагашев е добър офицер, награждаван от него, се надявам до 17 септември на Консултативния съвет това да го решим, за да може службата да работи спокойно. Тук не става въпрос за компромис от една от двете страни", каза още Борисов. „Направили сме предложение, което е добро", отсече премиерът.

Министърът на отбраната Аню Ангелов допълни, че в служба Военна информация предстои проверка по всички направления, но тя ще започне с назначаването на новия директор. Той съобщи, че самолетите МИГ-21 излизат от въоръжение и трябва да се търси нов многоцелеви изтребител.

„Има дълъг период от оценки, срещаме се с експертна група от САЩ. Сега предстои да дойде експертна група от СААБ от Швеция през октомври. Аз отивам в Швеция на посещение към края на годината. В същото време вече имах среща с Юрофайтър. Доставката сигурно ще стане след 2014 година", добави още министър Ангелов.