Борисов обеща полицията да хване подпалвачите на автомобили
Борисов обеща полицията да хване подпалвачите на автомобили / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Борисов обеща полицията да хване подпалвачите на автомобили
48209
Борисов обеща полицията да хване подпалвачите на автомобили
  • Борисов обеща полицията да хване подпалвачите на автомобили

Премиерът Бойко Борисов увери, че извършителите на палежи на автомобили ще бъдат задържани. Той похвали МВР затова, че си е свършило за пореден път работата във връзка с разследването на палежите.

„В такива случаи накрая винаги ги хващат. Ако вие не ги предавахте и тази истерия не се даваше непрекъснато, те нямаше да ги палят”, заяви Борисов пред журналисти.  Той коментира още, вероятността към основния подпалвач, който МВР 20-30 дни се опитва да задържи, вече да са се прикачили много други в опит да му помогнат. „Затова в подобни случаи най-правилното е да не се отразява няколко дни, и те просто няма да го правят. Като се гледат по телевизията как им горят колите, те отиват и ги палят пак”, каза премиерът.

По-рано днес в парламентарната зала вътрешният министър Цветан Цветанов заяви, че е задържан втори заподозрян за палежите на автомобили в столицата. Според полицията 29-годишният Юлиан Ковачки е участвал в палежи на коли в столичните квартали „Младост” и „Хаджи Димитър” през последните три месеца, при които са опожарени 25 коли.

Материалите са докладвани на прокурор, като на Юлиян Ковачки е повдигнато обвинение по чл. 330 от Наказателния кодекс и му е наложена мярка „задържане под стража” за срок от 72 часа. По време на парламентарния контрол министърът на вътрешните работи посочи още, че заподозреният е регистриран за кражби, има условна присъда за повторна употреба на алкохол, порицаван е за хулиганство.

Преди дни за 72 часа беше задържано и друго лице за палежите на автомобили в столичния квартал „Западен парк” в нощта на 11-ти срещу 12-ти декември. Очаква се днес прокуратурата да поиска постоянен арест и за 33-годишния Владислав Николов-Куката.

Още вчера ДАНС председателят на парламентарната Комисия за контрол на Държавна агенция „Национална сигурност” Димитър Дъбов съобщи, че и ДАНС работи по някои от въпросите, свързани със серийните палежи на коли в София. Той коментира, че  тероризмът няма общо със случаите на опожарени коли от последните два месеца, но в рамките на своите компетенции, служителите на ДАНС също извършват проверки и сътрудничат на МВР.

Близо 30 коли са запалени умишлено за изминалия месец и половина в София. БМВ горя в нощта срещу 3 декември. Пет автомобила бяха запалени в столицата през нощта срещу 2 декември в кварталите „Младост-1” и „Младост-2”. В столичния квартал „Хаджи Димитър” бяха опожарени два леки автомобила през нощта срещу 1 декември, а 13 коли горяха през нощта срещу 30 ноември в столичните квартали „Младост-3” и „Младост-2”.