Борисов: Няма криза със софийския боклук
Борисов: Няма криза със софийския боклук / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

В понеделник кметът Бойко Борисов ще подпише с кмета на Силистра споразумение за извозване на първата част от балите със софийски боклук. Това заяви пред Дарик самият Борисов като уточни, че Столичната община е спестила за тази цел 40 милиона лева, като е отворила сметището в „Суходол”. „С тези пари ще си платим извозването на балите", каза кметът на София. За пореден път той упрекна правителството, че профанизира и политизира въпроса с боклука на столицата ни. „Дори да допуснем, че ние не сме си свършили работата – цялата отговорност за екологията на България носи правителството", допълни Бойко Борисов пред Дарик.

Бойко Борисов определи шансовете и Севлиево да приеме част от софийските бали боклук като големи:

„Те имат много голям капацитет, а и лошо няма, при условията, които им предлагаме, хем ще си вземат допълнително пари, хем и някой друг проект ще им бъде финансиран от държавата”, добави столичният градоначалник.

Борисов подчерта, че в момента криза със софийския боклук – няма.

„Ние имаме едно от малките редовни, с абсолютно изрядни документи и комплексни разрешителни, сметище в България, от малкото казвам. Без да има криза, всеки ден се говори за криза и се снимат бали на първа страница на вестниците. Това е абсолютна поръчка. Но иначе хората ще питат, защо загинаха толкова много хора по магистралите, където не се построиха. Ще питат, защо войниците ни са още в Ирак, защо излъгаха, че ще водят пенсионери на море, а всъщност няма да ги водят”, добави Борисов.

Ето и обяснението на кмета защо миналия петък не бе подписано споразумението с МС за решаване на проблема с битовите отпадъци на София:

„Защото Плугчиева отказа срещата. Аз не мога да отида при нея и нея да я няма. Три пъти се обаждахме да питаме, но те отказаха. Така че Плугчиева е поредната, която се яви, изпъчи се, защото мислеше, че нещо ще се случи положително в решаването на този проблем, видя, че ние сме на прав път. Сега, когато Станишев и Първанов явно и се скараха, изведнъж и тя реши да кажа, че Борисов е виновен”.

Според Борисов министърът на околната среда и водите Джевдет Чакъров се държи много по-професионално и по-достойно към проблемите на София от премиера Станишев и вицепремиера Плугчиева.