Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отказа да коментира предложението на служебния премиер Димитър Главчев той да поеме и Министерството на външните работи. "Тази тема не е моя", подчерта той.

Главчев: Предложих на Радев да поема поста на външен министър

„Той беше избран за шеф на Сметната палата, а новата Конституция го изпрати на най-отговорното място в държавата“, каза Борисов за служебния премиер. Той посочи, че до момента пост на премиер се е заемал с над 100 депутати зад него, а ГЕРБ е била първа политическа сила, с мощни коалиции. "Тогава управляваш със замах, защото имаш доверие зад себе си", каза Борисов и допълни, че сега без партия, без нищо изведнъж се дава цялата власт в държавата.

По думите му от партията са се подготвяли за тези постове, а той преди да бъде премиер е бил главен секретар, два пъти кмет на София, имат екипи.

Относно обсъждания договор с турската компания "Боташ", Борисов заяви: „Към днешна дата той е неизгоден, но когато дойде забраната за руски газ в Европа, тогава той ще стане изгоден. Когато става въпрос за стратегически за времето неща, би трябвало политическата класа да бъде по-отговорна". 

Енергийният министър: Ще изпълня решението на НС за споразумението с „Боташ“

"Оказа се, че тези 10 месеца никаква диверсификация не са правили. Избирателите на ПП и ДБ как си обясняват, че всеки ден между 8 и 10 млн. кубика руска газ влизат в България? Това ли им е диверсификацията? Извинявайте", посочи още лидерът на ГЕРБ.

"3 години руски петрол с дерогация. Погледнете сега навънка цените същите ли са на дизела и на бензина?! Без дерогация - същите. Заминаха ли 7 млрд. долара за Путин? Заминаха. Какви са тези глупости кой е помогнал на Путин. Никой повече от тях. С тези комисии, които си правят, всичко излиза на яве", добави Борисов.

Той коментира и войната в Украйна, която според него ще продължи дълго и както се забрани руския петрол, ще се забрани и руската газ. "Тогава моята далновидност да закупим 20 процента от терминала в Александруполис, огромната инфраструктура на газовия хъб "Балкан" или Балканския поток и с другите пристанища за втечнен газ в Турция дават на България изключително геостратегическа възможност да диверсифицира на 100 процента Украйна, когато спре руския газ", каза лидерът на ГЕРБ. Според него тази забрана ще дойде когато Европа си направи пристанищата за втечнен газ. "От желанието им да атакуват ГЕРБ за Балкански поток и да атакуват Радев заради "Боташ" излезе, че ние имаме 11 платени танкера - един стои в Турция и нито един не е влязъл в България, и това при премиер Денков и министър на енергетиката Румен Радев", коментира Борисов. 

"Когато става въпрос за стратегически за времето неща, би трябвало политическата класа да бъде по-отговорна и да не атакува това, което днес не е изгодно", каза още той. По думите му и в момента договорът "Боташ" дава добри възможности. "Ако имахме добри търговци тези 11 кораба да сме ги прекарали, но просто експертизата и държавническото отношение липсват", допълни Борисов.

Според него руската газ ще бъде спряна когато в Германия и Холандия тръгнат терминалите за втечнен газ и корабите влязат от всички страни в Европа. Борисов посочи, че България има най-добрата инфраструктура и 80 процента от компресорите в целите Балкани са в "Балкански поток" в България. Това е печатница за пари за българите и е 100 процента българска, допълни лидерът на ГЕРБ. 

Бойко Борисов е в Пловдив на традиционния пролетен бал на ГЕРБ. Партията приема днес 100 нови членове. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иван Лазаров/БТА