Борисов: Не съм искал да уязвя президента
Борисов: Не съм искал да уязвя президента / netinfo

С вчерашната си заповед за отмяна на тържествата на открито в София за националния празник – Трети март, не съм имал за цел да уязвя президента. Така кметът на София Бойко Борисов коментира изказването на държавния глава, че с това си желание столичният управник се е „заиграл" с трагедията на хората, свързани с трагичния инцидент в края на миналата седмица с пожара и жертвите във влака София - Кардам. Борисов допълни, че от утре Столичният инспекторат ще е с нов началник и това е Веска Георгиева, експерт от Министерството на околната среда и водите.

Размяната на реплики между кмета на София и президента от вчерашния ден, предизвикани от заповедта на столичния управник за отмяна на мероприятията на открито в града като знак на съпричастност към жертвите от трагедията с изпепелените вагони на влака София – Кардам, продължава днес. Борисов коментира думите на държавния глава за заиграване с трагедията, след като откри нова сграда на детска градина №5 в "Подуяне". Добрич, Шумен не заиграват ли, според него, със страховете на хората. Ако имаше Министерски съвет, аз съм сигурен, че той щеше да обяви траур още онзи ден, нямаше да си чака да минат банкети и днес да лицемерничат с траур. Аз за първи път виждам заря и панихида заедно.

Партия "Атака" няма да бъде санкционирана за проведения митинг, въпреки че кметът подчерта, че заповедта му била за забрана на всички мероприятия извън организираните от Министерски съвет. А политическата сила ще се размине с глоба, защото „митингът им беше насочен изцяло срещу тези, които са създали проблеми в държавата и не намирам нито една думичка в този митинг, с което да ги санкционирам”, каза Борисов.

Кметът на столицата съобщи още, че на мястото на уволнения от него преди седмица началник на Столичния инспекторат Гален Ганчев от утре ще бъде Веска Георгиева. Тя е експерт от екоминистерството и е алармирала за прекомерната запрашеност в града. Освен това Борисов допълни, че децентрализацията на инспектората е почти приключена.

На заседанието на Столичния общински съвет този четвъртък ще се коригира размерът на данъците за превозни средства, тъй като приетите преди седмица били в нарушение на закона, призна столичният кмет.