Борисов не може да се нарече успешен кмет, твърдят интелектуалци
Борисов не може да се нарече успешен кмет, твърдят интелектуалци / netinfo
Бойко Борисов едва ли ще бъде подкрепен за нов мандат като кмет на София от инициативен комитет „Съзидание”, съставен от дейци на културата, изкуството и спорта. Председателят на комитета Иван Гранитски заяви, че основен критерий за подкрепа на кмет в страната е да има един, два или повече успешни мандата, докато половината мандат на Борисов не бил достатъчен да се докаже като успешен кмет.

От комитета допълниха, че все още нямат позиция за евентуална кандидатура на бившия шеф на ГЩ на БА ген. Никола Колев за кметския пост в София, тъй като самият генерал не е оповестил категорично дали ще се надпреварва за управлението на града. Вече обаче има подкрепа от комитета за следващ мандат на над 25 кметове в страната, каза Иван Гранитски.

Интелектуалците дават твърдо рамо за управниците на Пловдив - Иван Чомаков, Смолян - Дора Янкова, Стара Загора - Евгени Желев, Добрич – Детелина Николова, Велико Търново – Румен Рашев, Търговище – Красимир Мирев, Варна – Кирил Йорданов, Каварна – Цонко Цонев. Освен това подкрепа е дадена вече и за кметовете на по-малки градове като Поморие, Троян, Карнобат, Любимец, Малко Търново, Свиленград, Балчик.

От комитет „Съзидание” признаха, че повечето от тях са били в инициативния комитет за втори президентски мандат на Георги Първанов, че той споделял вижданията им, но въпреки това било възможно да имат и различия с държавния глава. За да опровергаят твърденията, че са интелектуалци, близки до левите политически среди, от „Съзидание” казаха, че ще подкрепят и успешни кметове от НДСВ и ДПС.

В „Съзидание” членуват близо 30 дейци на културата, изкуството и спорта. Сред тях са акад. Антон Дончев, проф. Николай Овчаров, Вежди Рашидов, Любомир Левчев, Нешка Робева, Стефан Мавродиев, Венцеслав Кисьов, Недялко Йорданов и др. Преди няколко дни желание за членство изразил и Трифон Иванов – известния от близкото ни минало футболен национал, един от златното поколение футболисти, заели 4 място на Световното първенство през 1994 г в САЩ.