Борисов на разпит и за Мишо Бирата
Борисов на разпит и за Мишо Бирата / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе разпитан по делото за Мишо Бирата. Така в рамките на 24 часа бившият министър-председател се яви за втори път на разпит. В сряда той бе призован да даде показания за Чакъра, който загина преди 10 години в ръководена от него спецоперация, съобщава в. „Труд".

Борисов отговарял този следобед на въпроси в столичното следствие. Престоят му там продължил около час. Според източник от разследването бившият премиер бил лаконичен в обясненията си. Той уверил, че е спазвал закона и не е нареждал на подчинените си да правят обратното.

Скандалът около покойния собственик на пивоварна "Леденика" Михаил Михов - Мишо Бирата, избухна през януари 2011 г. Тогава бе публикувана стенограма на телефонен разговор между Борисов и шефа на митниците по онова време Ваньо Танов. Чува се как Борисов иска да се спре проверка в пивоварната, като казва, че е поел ангажимент "да не закача" Мишо Бирата.

Отначало Борисов твърдеше, че думите му са монтирани: "С няколко леки пипания разговорът придобива друг характер. Една голяма ругатня по линия на президента я нямаше в записа. Всъщност аз този Мишо Бирата не го познавам. Никога не съм имал нещо общо с неговото семейство и бизнес. Той дава на БСП масите, столовете по бирфестите по Бузлуджа. Той си е приятел на Първанов, на Румен Петков", каза тогава той.

После обаче се разбра, че записът е правен законно.

Прокуратурата образува досъдебно производство, но то бе спряно през 2012 г., без да стане ясно защо. Като встъпи в длъжност, главният прокурор Сотир Цацаров нареди проверка дали делото е спряно основателно, след което то беше възобновено.

"От разговора ми с Танов митническата проверка не е била спряна, над Мишо Бирата е нямало чадър", обясни Борисов след това.

Днес той не бе открит за коментар.